Το ΕΡΓΑστήριο ΓΡΑΦΗΣ και η υπεύθυνη του τμήματος,  Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσιάζει τη διάλεξη από τον κύκλο παρουσιάσεων για τον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγων του 1922.

Διπλή παρουσίαση

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 [20.00] στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[20.00] – 1ο Μέρος Ιούνιος

 «Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, του Άι-Γιάννη…». Του Κλήδονα και τ’ άλλα έθιμα του Θεριστή στον λαϊκό χρόνο των ελλήνων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη (από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη, από το 1922 έως σήμερα).

[21.00] – 2ο Μέρος  Ιούλιος

Από τον Αλωνάρη ως της Παναγιάς του Δεκαπενταύγουστου. Το μεσοκαλόκαιρο στον λαϊκό χρόνο των ελλήνων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη από τη Μικρασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη (από το 1922 μέχρι σήμερα). *Περισσότερα ΕΔΩ

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

 

Καλοκαιρινές προβολές της ΕΛΜΕ- ΙΙΙ

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 21:00 Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Οι «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» …μετακομίζουν προσωρινά, για τεχνικούς λόγους, τις Τρίτες, πάντα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Φροντίζουμε οι ταινίες που προβάλλονται το καλοκαίρι να είναι κατάλληλες για παιδιά. Κάθε Τρίτη, σας περιμένουμε, όλο το καλοκαίρι και για όσο διάστημα ο καιρός είναι καλός, να δροσιστούμε και να απολαύσουμε μαζί καλό κινηματογράφο.  Οργάνωση: κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ.  Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.

Ακόμη…

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη,  Γνωριμία με την τοπική ιστορία»

καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ – Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

  Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. 

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό.  Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.  Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.  Συμμετοχή 4€ ενήλικες  2€ μαθητές – συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

 «1922 – Η άφιξη και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη»

Περιοδική έκθεση του Μουσείου   καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ

[10.00 – 14.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Με τη λήξη της μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το ελληνικό κράτος καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα πενιχρά μέσα του ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνίας των Εθνών 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα. Παρά τις αδικίες και τις ταλαιπωρίες, οι πρόσφυγες σώθηκαν, ενσωματώθηκαν και αξιοποίησαν τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, μέσα στα ασφαλή σύνορα του Ελληνικού κράτους. Προερχόμενοι από τόπους με κοσμοπολίτικη κουλτούρα και μακραίωνη παράδοση, οι πρόσφυγες μπόλιασαν τη νέα πατρίδα με τον πολιτισμό τους. Πληροφορίες στο τηλ. 25410 25421.  Συμμετοχή 4€ ενήλικες  2€ μαθητές.

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης