Ολονύχτια και δραματική μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στην τεράστια φωτιά που ξέσπασε από την Πέμπτη στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να περιορίσουν τη δυναμική της φωτιάς, αναμένοντας την επανέναρξη των επιχειρήσεων των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας: Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν ρίψεις 2 πετζετέλ, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Σινούκ, ενώ θα ακολουθήσουν τρία Erickson, 2 καναντέρ και ένα AB214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Τεράστια καύσιμη ύληΣύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

Τα γενικά χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη.

«Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», σημείωσε κατά τη βραδινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες (21.7.2022) στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρος, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια, καθώς η περιοχή αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, αναφέρει το thesstoday.gr.

Η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε χθες και οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων στην κατεύθυνσή τους δυσκόλεψαν αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί στον πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς και έτσι να προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή.

Μάλιστα, έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη με τον χρόνο και την πυρκαγιά ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, πριν καθηλωθούν λόγω νύχτας.

Την ίδια ώρα και ενώ οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν, λόγω της πυκνής βλάστησης και των δέντρων, «ξεπηδούν» νέα μέτωπα της φωτιάς από αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει πλήρως το πυροσβεστικό έργο.

ethnos.gr