Για περισσότερες από 24 ώρες συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης και ακόμη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της πυροσβεστικής, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, τόσο σε επίγεια, όσο και σε εναέρια μέσα.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στην περιοχή της Λύρας, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία, δημιουργώντας πολλές ενεργές εστίες. Οι κάτοικοι της Δαδιάς έμειναν από τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς ρεύμα, ενώ με τη βοήθεια του στρατού και των δήμων, ενισχύθηκαν το πρωί οι αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό.

Η πυρκαγιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, κατακαίγοντας τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Αυτό που επιχειρεί η πυροσβεστική είναι να δημιουργήσει πολλές επιτόπιες διόδους, με τη βοήθεια και κατοίκων που γνωρίζουν την περιοχή, ώστε να μπορούν να διέρχονται τα οχήματά της. Σημαντική η συμβολή εναέριων μέσων που από νωρίς το πρωί επιχειρούν στην περιοχή, με διαρκείς ανεφοδιασμούς από κοντινά ρέματα, αλλά και τη θάλασσα. Στη μάχη έχουν ριχθεί 4 αεροσκάφη τύπου CL-415, 2 τύπου CL-215, 6 ελικόπτερα, 2 σινούκ, 2 PZL και 2 Air Traktor.

Αργά το μεσημέρι σημειώθηκε αναζωπύρωση σε δύσβατη περιοχή κοντά στη Λύρα με τη φωτιά να κατευθύνεται προς τον Προβατώνα. Εντωμεταξύ, σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Κώστας Ποϊραζίδης, τελευταίος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου, προτού η κυβέρνηση τον καταργήσει.

Όπως έγραψε ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου, «κι ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;»