Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας «Meridian Cargo» δήλωσε ότι είναι νεκρά και τα οχτώ μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη στην Καβάλα.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ουκρανικής καταγωγής

.Μεγάλη αγωνία επικρατεί γιατο άγνωστο, υψηλής επικινδυνότητας φορτίο του αεροσκάφους Αντονοv που συνετρίβη το Σάββατο, αναφέρει το Kavalanews ενώ οι έρευνες εστιάζουν σε μια λευκή ουσία, άγνωστης προέλευσης που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στο σημείο.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov με το 8μελές πλήρωμα, το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου, 16 Ιουλίου. Στο σημείο έχει βρεθεί λευκή ουσία άγνωστης προελεύσεως, που ανησυχεί τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαρατζιώτη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, θα διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ τμήμα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είδους πυρομαχικά μετέφερε το αεροσκάφος, ωστόσο έχει δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να κλείσουν τις πόρτες και να μην μετακινηθούν, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο. Η μετακίνηση του κλιμακίου θα γίνει με Σινούκ από τα Μέγαρα και θα ξεκινήσει άμεσα. Ήδη από τις 5:00 το πρωί έχουμε μεταβεί δύο ομάδες πυροτεχνουργών και περιμένουν να ολοκληρώσει το drone της Πυροσβεστικής.

«Ανησυχούμε για την επικινδυνότητα του φορτίου»

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, εξέφρασε ο Χρήστος Μέτιος.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν το υλικό που μετέφερε το αεροπλάνο που έπεσε είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Αυτό θα το φωτίσουν οι επιστήμονες. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και χημικοί του στρατιού αλλά και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνει η εκτίμηση των ειδικών, Υπάρχει ανησυχία», σχολίασε ο περιφερειάρχης. Για το ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής, σχολίασε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει φωτιά, δεν νομίζω ότι θα πάρουμε μία τέτοια απόφαση. Αν υπάρξει φωτιά ή καπνός, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει».

Ξεκίνησαν οι έρευνες από τους πυροτεχνουργούς

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Τι συνιστούν οι Πνευμονολόγοι

Μάρτυρες από την περιοχή έχουν αναφέρει ότι μόλις σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη ένιωσαν κάτι να τους καίει την γλώσσα. Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, απέφυγε να κάνει υποθέσεις για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος αλλά τόνισε ότι «πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει μία έντονη παρουσία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί αν ερεθίσει και τους υγιείς ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο όσους έχουν ένα χρόνιο υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα».

«Αυτό που θέλει πολλή προσοχή είναι να μην εκτίθεται κανένας στην περιβαλλοντική έκθεση και να μην δημιουργούνται καταστάσεις ανακύκλωσης του αέρα (κλιματιστικό)», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστό το τι έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις αλλά πάντως βασιζόμενος στην συμπτωματολογία που αναφέρουν οι μάρτυρες σημείωσε ότι «θέλει προσοχή». Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ποσότητα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη θα τεθεί και το ζήτημα της εκκένωσης των Αντιφιλίππων λόγω διασποράς του αεροπλάνου από την προσπάθεια του πιλότου να το προσγειώσει. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν πέσει σε διάφορα σημεία τα πυρομαχικά που μετέφερε. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας της Σερβία:  Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά με προορισμό το Μπαγκλαντές

Επίσημες δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς επιβεβαιώνουν ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov με το 8μελές πλήρωμα που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου μετέφερε τεράστια ποσότητα στρατιωτικού υλικού (11,5 τόνους).

Ο ίδιος υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι τελικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν το Μπαγκλαντές, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας, παρόλο που οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τελικό προορισμό την Ιορδανία.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.