📌 Ουκρανικό αεροσκάφος Αντονοφ 12 με πλήρωμα 8 ατόμων συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου στο Παγγαίο Καβάλας.
 
📌 Επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο Χρυσούπολης αλλά έχασε ύψος και χάθηκε από τα ραντάρ!
 
📌 Αρπαξε φωτιά ένας κινητήρας και σημειώθηκε έκρηξη κατά τη συντριβή.
 
📌 Ερωτηματικά για το φορτίο των 12,5 τόνων πυρομαχικών και την πιθανή τοξικότητα του φορτίου

Ένα φλεγόμενο αεροσκάφος συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου λίγο πριν τις 11 στην περιοχή Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου στο Παγγαίο Καβάλας.

Το περιστατικό έχει καταγραφεί από κινητά και εικόνες έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν το αεροσκάφος να έχει πάρει φωτιά, να περνά πάνω από κατοικημένες περιοχές και στη συνέχεια να συντρίβεται στο έδαφος δημιουργώντας μεγάλη έκρηξη.

Ο πιλότος είχε απευθυνθεί νωρίτερα στο FIR Aθηνών για να πραγματοποιήσει αναγκαστική στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης  αλλά στη συνέχεια άρπαξε φωτιά ο κινητήρας, χάθηκε από τα ραντάρ και συνετρίβη. Πρόκειται για ένα ουκρανικό αερσκάφος  με πλήρωμα 8 ατόμων που εκτελούσε δρομολόγιο από Σεβρία προς Ιορδανία.

Το τετρακινητήριο αεροσκάφος Αntonov AN12 της ουκρανικής εταιρίας Meridian Aviation -που μεταξύ άλλων συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για τη μεταφορά στρατιωτικού και μη υλικού-  είχε απογειωθεί από το Νις σύμφωνα με την σχετική καταγραφή, είχε πορεία νοτιοανατολικά και περνούσε το Άγιο Όρος, όταν έγινε αντιληπτή η βλάβη και επιχείρησε στροφή 180 μοιρών προκειμένου να κατευθυνθεί στη Χρυσούπολη. Πλην όμως άρχισε να χάνει ύψος και δεν κατέφερε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, πέφτοντας σε χωράφια της περιοχής Παγγαίου.

Φόβοι για το φορτίο των πυρομαχικών και περισσότερους επιβαίνοντες

Το φορτίο του αεροσκάφους παραμένει ερωτηματικά με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 12,5 τόνους πυρομαχικών  ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, που μετέδωσε η ΕΡΤ, κάνουν λόγο για φόβους ότι ο αριθμός των επιβατών μπορεί να είναι μεγαλύτερος !

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με αρκετά οχήματα ενώ οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για μερικά λεπτά μετά τη συντριβή.  Σύμφωνα με το kavalanews.gr δύο πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ενώ πλέον μεγαλώνει η ακτίνα αποκλεισμού από το φορτίο στο 1 χιλιόμετρο και μελετάται ακόμη και η εκκένωση οικισμών για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι “το φορτίο αντιμετωπίζετα ως επικίνδυνο υλικό” ενώ 1 ώρα μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το αρχηγείο της Πυρσοβεστικής ζήτησε την απομάκρυνση των πυροσβεστών μέχρι να διαπιστωθεί η τοξικότητα του φορτίου και να ελεγχθεί από πυροτεχνουργούς

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν και να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και  παράθυρα Έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι στρατιωτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής ενώ μετά την πτώση έχει προκληθεί διακοπή ρεύματος στα γύρω χωριά καθώς το αεροσκάφος παρέσυρε κολώνες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την σχετική καταγραφή, είχε πορεία νοτιοανατολικά και περνούσε το Άγιο Όρος, όταν έγινε αντιληπτή η βλάβη και επιχείρησε στροφή 180 μοιρών προκειμένου να κατευθυνθεί στη Χρυσούπολη αλλά δεν τα κατάφερε.