Η “Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια” της Ξάνθης, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

Η ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε ρεύμα και καύσιμα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, και κυρίως τα πιο φτωχά του στρώματα. Ιδιαίτερα το ζήτημα της ενέργειας, αποτυπώνει τις πολύ μεγάλες ταξικές ανισότητες που παράγει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Τα «επίσημα στοιχεία» τους και οι έρευνες καταγράφουν τα εξής:

Ø  Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Ø  Ένα στα τρία νοικοκυριά περιορίζει τις ανάγκες σε φαγητό, φάρμακα κ.α. ώστε να καλύψει το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ø  Ένα στα τρία νοικοκυριά αδυνατεί να διατηρήσει ιδανική θερμοκρασία εντός της κατοικίας του.

Αυτή η καταγεγραμμένη «ενεργειακή φτώχεια», συνδέεται άμεσα με τη συνολική επίθεση που δέχεται ο λαός σε βασικά του δικαιώματα στην εργασία, την εκπαίδευση, την περίθαλψη κ.α. εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων του συστήματος. Συνδέεται επίσης με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, που είναι μία μόνο από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Η λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, το μόνο που τελικά «απελευθέρωσε», ήταν τις πιο άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου να υφαρπάξει όσο περισσότερο πλούτο μπορεί από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ρεύμα, όπως και άλλα αγαθά, μετατρέπεται σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, η τιμή του οποίου καθορίζεται από τις εταιρίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη λειτουργία του «χρηματιστηρίου ενέργειας» που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε. Στο χρηματιστήριο αυτό, τζογάρεται το 100% της ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα, ποσοστό πολλαπλάσιο ακόμα και σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έτσι προκύπτουν οι υπέρογκες τιμές της χονδρικής, ενώ μέσω της αυθαίρετης ρήτρας αναπροσαρμογής, περνάνε οι τεχνητές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της λιανικής που καλείται να πληρώσει ο λαός μας.

Για αυτό το λόγο, οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του λαού. Καταρχάς δεν μιλάμε για κατάργηση της, αλλά για «πάγωμα» της ρήτρας για ένα χρόνο. Από την άλλη, η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στις εταιρίες να αλλάζουν κάθε μήνα τις χρεώσεις τους, ενσωματώνοντας στην ουσία σ’ αυτές τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μοναδική τους υποχρέωση είναι η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων δύο μήνες πριν! Ενώ ο λαός έχει το «δικαίωμα» να αλλάζει όποτε θέλει πάροχο ενέργειας, χωρίς κάποια επιβάρυνση από το σπάσιμο του συμβολαίου. Κάθε μήνα δηλαδή θα ψάχνουμε για το ποια εταιρία θα έχει τις πιο φτηνές χρεώσεις! Αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές λειτουργούν με χαρακτηριστικά «καρτέλ» μέσω και των κοινών τιμολογίων που θα διαμορφώνουν.

Οι αυξήσεις-ψίχουλα που δόθηκαν στο βασικό μισθό δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει σε διψήφια ποσοστά. Τα διάφορα επιδόματα (fuel pass, power pass κ.α.) είναι «χάντρες για τους ιθαγενείς», σε μια προσπάθεια κατευνασμού της διογκούμενης λαϊκής οργής.

Για τον εργαζόμενο λαό μόνη διέξοδος είναι η μαζική και οργανωμένη πάλη. Η διεκδίκηση δικαιωμάτων απέναντι στην επέλαση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Χωρίς αυταπάτες για μια άλλη, δήθεν πιο δίκαιη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Η Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια, που συγκροτήθηκε μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση, σας καλεί στις παρακάτω δράσεις της:

  • Προβολή ντοκιμαντέρ: «Η επιστροφή του Προμηθέα» – Τετάρτη 6/7, στις 21:00, στο πάρκο Διοικητηρίου
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ – Πέμπτη 7/7 στις 11:00