Με στόχο την ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία, όπως αναφέρει σχετικά,  ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τα ψηφοδελτια του για να ριχτεί στην εκλογική μάχη, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκλογές το Φθινόπωρο.

Στην περιοχή τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι αλλά και από πολλές άλλες παραμέτρους. Οι Γιαννακίδης και Στογιαννίδης σε συνέντευξη τους έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διαθεσιμότητα τους και μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τόσο οι γυναικείες υποψηφιότητες όσο και οι υπόλοιπες διαθεσιμότητες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Όλα θα ξεκαθαρίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στις σχετικές διαδικασίες του κόμματος για τη συγκέντρωση του συνόλου των διαθεσιμοτήτων και από εκεί και πέρα η εκλογική επιτροπή του κόμματος θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Πάντως, εφόσον Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής (ή και Οργάνωσης Μελών) επιθυμεί να θέσει την υποψητιότητά του στη διάθεση της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από το κομματικό του αξίωμα, γεγονός που περιπλέκει αρκετά τα πράγματα και λειτουργεί ίσως αποτρεπτικά για όσους κατέχουν θέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκύκλιος ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απέστειλε εγκύκλιο για να σταλούν οι προτάσεις για την κατά τόπους στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 11η Ιουλίου. Σύμφωνα δε με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, έως τα τέλη Ιουλίου ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων θα είναι έτοιμος.

Οι προτάσεις μπορούν να κατατεθούν από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τις Οργανώσεις Μελών και τα μέλη του κόμματος και, όπως επισημαίνεται, στα ψηφοδέλτια θα τηρηθεί η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων.

Επιπλέον, οι συντονιστές/στριες και αναπληρωτές συντονιστές/στριες των Ν.Ε. ή των Ο.Μ. που επιθυμούν να δηλώσουν διαθεσιμότητα για υποψηφιότητα οφείλουν με την κατάθεση της πρότασης να παραιτηθούν από τη θέση τους, καθώς είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του/της συντονιστή/στριας με αυτή του προτεινόμενου/ης υποψηφίου/ας. Η παραίτηση από την εκάστοτε θέση δεν σημαίνει απαραίτητα και την τελική υποψηφιότητα του/της συντρόφου/ισσας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων συμμετέχουν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου. Τα μέλη της Επιτροπής δεν θα είναι υποψήφια στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τέλος, η συμμετοχή χιλιάδων αριστερών, προοδευτικών πολιτών στις εκλογές της 15ης Μαΐου ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που ενέπνευσε αισιοδοξία. Για να ανταποκριθεί λοιπόν στις απαιτήσεις της συγκυρίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργάζεται παράλληλα σε δύο επίπεδα, με το βλέμμα στην κοινωνία για τη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο με διαρκείς εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών που γίνονται με μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα