Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει στην πανελλήνια δράση για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή με ποικίλες προγραμματισμένες δράσεις.

Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αβδήρων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη, φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση εκδόσεων της Ξάνθης σχετικών με το θέμα των προσφύγων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χαιρετισμός: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης.

Παρουσίαση του πλαισίου της επετείου μνήμης: Αντιγόνη Αδαμίδου, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ξάνθης.

Διάλεξη του Θανάση Μουσόπουλου (φιλόλογου – συγγραφέα – ποιητή), με τίτλο «Μικρασιατική Πληγή 1922: Ανάσες και Γραφές από την Ξάνθη του Χθες». H παρουσίαση του θέματος θα κινηθεί σε τρεις άξονες: α. αναφορά στα προσφυγικά ρεύματα στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αι., β. οι πρόσφυγες του 1922 στην Ξάνθη: Πορεία – Προβλήματα – Προσαρμογή και γ. μαρτυρίες και κείμενα Ξανθιωτών και Ξανθιωτισσών για τη Μικρασιατική Πληγή.

Παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης από τον Τάσο Τεφρωνίδη (συλλέκτης – ερευνητής). Ο συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών, στον οποίον οφείλεται η επιλογή και η σύνθεση της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη το 1922», θα παρουσιάσει το περιεχόμενό της.

Έκθεση βιβλίων & παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας με θέμα την Προσφυγιά του 1922 στην Ξάνθη: Θανάσης Μουσόπουλος.

Κλείσιμο εκδήλωσης: Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης οφείλεται στον φιλόμουσο Θανάση Μπακαλίδη.

· Η Φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του μουσείου μέχρι τις 31-10-2022.

· Η πύλη θα ανοίξει για το κοινό από τις 20:30.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.