Ερώτηση για τις ζημίες στις καλλιέργειες του Δήμου Τοπείρου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Αναλυτικά:

Σε διάστημα λίγων ημερών οι αγρότες του Δήμου Τοπείρου είδαν τις καλλιέργειές τους να υφίστανται ξανά τεράστιες ζημιές. Μετά τις πλημμύρες από την «GENESIS» στις 10 Ιουνίου η χαλαζόπτωση, η έντονη βροχόπτωση και ο δυνατός αέρας στις 22 Ιουνίου προκάλεσαν ολική καταστροφή σε καλλιέργειες με βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκι, σιτάρι, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, αμύγδαλα, καρύδια, κ.α σε αγροτεμάχια με έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημακαι μάλιστα σε μια χρονιάπου το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιουργείται και στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς μετά την καταστροφή της παραγωγής από την καταιγίδα δε θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποζημιώνει ένα πολύ μικρό μέρος κι αυτό μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν αδύνατη την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και φέρνουν πιο κοντά την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, γεγονός που αφορά όλο το λαό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών, στην φετινή παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδή-ματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπε-ζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμέ-νη παραγωγή τους

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η α-νάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρι-κά φαινόμενα .

– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη κα-ταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας