Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή του έχουν υποστεί οι αγρότες στην περιοχή του Τοπείρου από την επέλαση της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί δεν αφορούν απλώς στο 100% της φετινής παραγωγής αλλά σε μεγάλες απώλειες εισοδημάτων για τις δενδρώδεις καλλιέργειες των επόμενων ετών

Γεωργαντάς: Στόχος η άμεση και δίκαιη αποζημίωση 

Την Παρασκευή επισκέφθηκε την περιοχή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, συνοδευόμενος από το Βουλευτή Σ. Τσιλιγγίρης, τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτριο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Κουρτίδη και άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο Υπουργός παραπέμπει τους αγρότες στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και υπόσχεται άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή ήταν άλλωστε η εικόνα που μου είχε μεταφέρει ο ΕΛΓΑ. Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και δίκαιη  αποζημίωση των παραγωγών. Δυστυχώς η ζημιά δεν είναι μόνο στην Ξάνθη, είναι και σε πολλές άλλες περιοχές .” δήλωσε ο Υπουργός.

Πάντως, τόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών όσο και πολιτικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης, επισημαίνουν ότι η αποζημίωση μόνο για το κόστος της φετινής παραγωγής – που ούτως ή άλλως έχει εκτοξευτεί λόγω των αυξήσεων- δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές απώλειες που έχουν υποστεί οι αγρότες της περιοχής, ειδικά στις δενδροκαλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, ζητώντας ειδικό πακέτο αποζημιώσεων για την περιοχή.

Σ. Γιαννακίδης: Δεν φτάνουν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, χρειάζεται ειδικό πακέτο ad hoc ενισχύσεων

Ο πρώην Υφυπουργός και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης, με ανάρτησή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: “Ο δήμος Τοπείρου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες, στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Οι ολοκληρωτικές καταστροφές επιτάσσουν την άμεση καταγραφή, την ταχίστη έκδοση πορισμάτων και την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών, τόσο με την χρήση των διατάξεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσο όμως και με την υιοθέτηση ad hoc χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει την αποζημίωση με βάση τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίας, με σημείο αναφοράς το κόστος παραγωγής και πώλησης. Ωστόσο, ειδικά φέτος, λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών σε καύσιμα, ενέργεια και λιπάσματα το κόστος έχει εκτιναχτεί και, επομένως, ακόμα και αν αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% των προβλέψεων του ΕΛΓΑ, η πληρωμή θα καλύψει ένα μόνο μέρος των εξόδων, γεγονός που επιτάσσει την επιπλέον ad hoc ενίσχυση.”

To μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάνος Δαβιδίτης, σημειώνει σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων.  “Ζητάμε τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να έρθουν όσο πιο άμεσα γίνεται, όχι μόνο για την εξακρίβωση ότι υπέστη καταστροφή η αγροτική καλλιέργεια του Δήμου Τοπείρου, αλλά και για την άμεση καταγραφή των καταστροφών ανά περιουσία. Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις και να αποδοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για να μπορέσουν ομαλά να συνεχίσουν την αγροτική περίοδο. Αν καθυστερήσουν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κάποιες παραγωγές θα έχουν εμφανισιακά ανακάμψει μόνο με τις παρεμβάσεις των αγροτών. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Τα νέα οικονομικά δεδομένα με την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο δε θα επιτρέψουν σε αρκετούς αγρότες να συνεχίσουν την χρονιά αν οι αποζημιώσεις δεν είναι άμεσες.” σημειώνει ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ξάνθης αναφέρει ότι “Η άμεση κινητοποιήση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση της κατάστασης από μόνη της δεν αρκεί. Υπάρχει ανάγκη για χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.”

ΕΑΣ Ξάνθης: Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Με επιστολή της η ΕΑΣ Ξάνθης προς τον Υπουργό, ήδη από την Πέμπτη επισημάνει:  “Βροχόπτωση και χαλάζι κατέστρεψαν 100% , τις καλλιέργειες στη Ξάνθη! Προς τούτο θεωρούμε ως επιβεβλημένη: Α) Την άμεση επίσκεψή σας στο Νομό Ξάνθης  προκειμένου   να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεδομένου ότι έχει καταστραφεί πλήρως  περισσότερο από το 1/3 της καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού Ξάνθης. Β) Την άμεση επιτόπια εκτίμηση των ζημιών από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και την όσο το δυνατό αμεσότερη καταβολή των αποζημιώσεων, ακόμη και με την διαδικασία των προκαταβολών. “

Κ: Κουρτιδης:Ο αγώνας πλέον δίνεται για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις

Την Πέμπτη με ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής: “Βαθιά ανησυχία υπάρχει πλέον για την επιβίωση των αγροτών. Έχουν πληγεί περίπου 2.500 χιλιάδες στρέμματα ακτινίδια με 4.000 κιλά το καθένα, πάνω από 25.000 στρέμματα αραβόσιτος, 10.000 στρέμματα ηλίανθος 10.000 στρέμματα σιτηρά και 2.500 στρέμματα βαμβάκι. Η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε 8.000.000 € περίπου, γεγονός που θα οδηγήσει σε κρίση και την τοπική οικονομία. Τα καιρικά φαινόμενα με την ίδια ένταση θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη 28-6-2022, οπότε τότε η Ξάνθη θα μετρήσει τις πληγές της. Ο αγώνας πλέον δίνεται για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις.”