Διαμάχη έχει ξεσπάσει στα κοινωνικά δίκτυα και στις συζητήσεις στην πόλη για την τοποθέτηση μιας μεγάλης ράμπας αναπήρων στην τράπεζα Eurobank επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου στην Ξάνθη.

Η ράμπα καταλαμβάνει το μισό πλάτος του πεζοδρομίου και εκτείνεται κατά μήκος όλου του καταστήματος της τράπεζας απέναντι από την Εμπορική Λέσχη, περίπου στα 15 μέτρα . Ο λόγος της τοποθέτησης είναι η διευκόλυνση της πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία στο κατάστημα και, ενδεχομένως, και στα δύο ATM που βρίσκονται στο βορεινό άκρο.

Η ομολογουμένως ογκώδης κατασκευή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες πολιτών που θεωρούν ότι το υπολειπόμενο πλάτος του πεζοδρομίου, ειδικά στο σημείο που υπάρχει παγκάκι, δημιουργεί προβλήματα γενικότερα στην κίνηση αλλά και στα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, που δεν χρησιμοποιούν τη ράμπα. Σημειώνουν δε ότι ο όγκος και το μήκος της ράμπας είναι υπερβολικά ενώ θα μπορούσε να υπάρξει εξαρχής ένας σωστός σχεδιασμός και δημιουργία εσοχής στο κατάστημα αφού πρακτικά το κατάστημα επεκτάθηκε κατά 1,5 μέτρο πάνω στο πεζοδρόμιο και διερωτώνται αν όλο αυτό έχει τύχει της έγκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, για τα ΑΤΜ σημειώνουν ότι αν τίθεται θέμα πρόσβασης, θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα πιο προσβάσιμο σημείο ή η απλή λύση της τοποθέτησης ενός εκ των δύο μηχανημάτων χαμηλότερα, ώστε να εξυπηρετεί και αμαξίδια.

Η άλλη άποψη υπέρ της ράμπας

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποιοι πολίτες με προβλήματα κίνησης που σημειώνουν ότι οι ράμπες είναι αυτονόητες, διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρία και ότι δεν υπήρχε διαφορετική λύση για την βελτίωση της προσβασιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η ράμπα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας κατασκευής στην πόλη και, μάλιστα, σε ένα σημείο με μεγάλη συσώρευση πεζών όλη τη διάρκεια του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας.