Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει:

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 19:30 στην Κεντρική Πλατεία (σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Εργατικό Κέντρο), εκδήλωση αφιερωμένη στην μεγάλη απεργία των καπνεργατών του 1928.

Μια απεργία που ξεκίνησε τον Ιούνη του 1928 πανελλαδικά, διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα, καθιέρωση του 8ώρου και λειτουργίας του «Ταμείου Ασφάλισης Καπνεργατών».

Στην Ξάνθη τη 13η Ιουνίου, οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες βγήκαν από τα καπνομάγαζα στους δρόμους, όπου τους περίμενε η ενέδρα της χωροφυλακής. Η απεργία πνίγηκε στο αίμα. 4 εργάτες σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, περίπου 200 συνελήφθησαν, κάποιοι εξαφανίστηκαν.

Το μένος του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους και της εργοδοσίας απέναντι στους απεργούς-καπνεργάτες ήταν τέτοιο που διαπόμπευαν τα πτώματα στην πλατεία.

Ο αγώνας των καπνεργατών πριν 94 χρόνια, δείχνει πως τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν τότε ήταν υπό συνεχή αμφισβήτηση και σήμερα οι κυβερνήσεις (Νεοφιλελεύθερες, Σοσιαλδημοκρατικές, Κεντροαριστερές) τα παίρνουν πίσω. Κατακτήθηκαν με γενναίους και αιματηρούς αγώνες συνολικά της εργατικής τάξης που ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με την εργοδοσία, την κρατική καταστολή, την τρομοκρατία.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βλέπουν τα περισσότερα εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα κι ελευθερίες, τα τελευταία 10 κυρίως χρόνια να τσακίζονται, τον μισθό να εξανεμίζεται από τις πρώτες μέρες του μήνα με την ακρίβεια στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, το φόβο του πολέμου. Ο δρόμος είναι η οργάνωση και ο αγώνας. Η συμμετοχή στα σωματεία για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, καλύτερων όρων ζωής. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο το κράτος, όσο και η εργοδοσία ανέκαθεν προσπαθούν να βάλουν στο χέρι το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, να κηρύξουν παράνομες τις απεργίες, να καταστείλουν τους αγώνες των εργατών, των φοιτητών, των μαθητών κοκ.

Ο μεγάλος αγώνας των καπνεργατών της Ξάνθης, εμπνέει του αγώνες του σήμερα είναι η παρακαταθήκη για το αύριο.