Απειλές κατά τη ζωής του από σκληροπυρηνικούς της μειονότητας δέχεται ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ μετά απο δηλώσεις του στις οποίες άφησε αιχμές για μη σύννομη δράση του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή, εφόσον αμαμινγύεται σε εσωτερικά ζητήματα.

Μετά τη δήλωση, υπήρξαν δημόσιες απειλές στα κοινωνικά δίκτυα σε βάρος του από πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, διάφοροι παράγοντες εξέφρασαν ανοιχτά τη στήριξή τους στο μειονοτικό βουλευτή, η δήλωση του οποίου φαίνεται να ενόχλησε όσους βρίσκονται πιο κοντά στα τουρκικά από ό,τι τα ελληνικά συμφέροντα .

Χαρακτηριστικά τόνισε στο ραδιόφωνο της Κομοτηνής “Χρόνος”

«Η αποστολή του διπλωμάτη είναι να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία και αυτόματα να εξυπηρετήσει κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή.

Η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικού υπαλλήλου δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον κάθε τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό.

Από εκεί και μετά όμως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας. Ό, τι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο δεν είναι σύννομο».

Δηλώσεις στήριξης και ευχαριστίες από Ιλχάν

Δηλώσεις στήριξης έκαναν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου και διάφοροι βουλευτές .

Ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης σε ανάρτησή του σχολίασε: “Ο Ιλχαν Αχμέτ είπε δημόσια αυτά που κατ’ ιδίαν μας έχουν πει πολλοί επιφανείς πολίτες της μειονότητας κατά καιρούς. Το βήμα που έκανε απαιτεί θάρρος και αυτοπεποίθηση. Σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ακόμη και όσοι του καταλογιζουν προσωπικά κίνητρα, η απάντηση είναι ότι σχεδόν πάντα υπάρχουν και αυτά. Το θάρρος και η ηγετική αυτοπεποίθηση πρέπει όμως να αναγνωρισθουν.”

Ο ίδιος ο Ιλχάν Αχμέτ, νε νεότερη δήλωσή του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για όσους τον στήριξαν, μετά τις δημόσιες απειλές που δέχτηκε και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την Θράκη εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, με πίστη στην δημοκρατικές μας αρχές για να δίνουμε λύσεις στις ανάγκες των συμπολιτών μας”