Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 67 ετών ο Νίκος Καπηλίδης, ο μεγάλος ντράμερ και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικούς.

Η απώλειά του, μετα από μάχη  ε τον καρκίνο, έχει προκαλέσει θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και την Ελληνική μουσική καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες στιγμές της δισκογραφίας.

Ποιος ήταν ο Νίκος Καπηλίδης

Γεννήθηκε στη Ξάνθη το 1955 και προερχόταν από μια μουσική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, Μιχάλης, διατηρούσε κατάστημα δίσκων και μουσικών οργάνων.

Από μικρός ξεκίνησε μαθήματα ακορντεόν και μπουζουκιού, ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα τρομπέτας στην φιλαρμονική της Ξάνθης για τρεις μήνες. Στη συνέχεια, έμαθε πιάνο στο παράρτημα Εθνικού ωδείου Ξάνθης από την κα Μανασσή και θεωρητικά από τον κο Μεταληνο για τέσσερα χρόνια.

Στα δεκατρία του, άρχισε να παίζει drums με διάφορους δημοτικούς και λαϊκούς μουσικούς της πόλης, ενώ παράλληλα φτιάχνει και το πρώτο του Rock Trio.

Στην συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα Φλάουτου στην φιλαρμονική της Δράμας για ένα χρόνο και παίζει με αυτό σε διάφορες περιπτώσεις με την ορχήστρα του πατέρα του.

Το 1973 δημιουργεί μαζί με τον (Xaris Papakiriakou) Χάρη Παπακυριάκου και τον (Basilis Tsoukas) Βασίλη Τζούκα το rock group «Αχάτης», και περιοδεύουν σε διάφορες πόλεις στην βόρεια Ελλάδα.

Το 1975 μετακομίζει μαζί με τα αδέλφια του Δημήτρη ( Dimitrios Kapilidis) και Θεόδωρο (Theo Kapilidis) στην Θεσσαλονίκη και αρχίζει να δουλεύει σε διάφορα ελληνικά club.
To 1979 ταξιδεύει στον Καναδά και εργάζεται σε ελληνικό club, ενώ παρακολουθεί μαθήματα drums από τον Mickey Earnshaw. Στην συνέχεια πηγαίνει στο Chicago όπου και εκεί εργάζεται σε ελληνικό μαγαζί αλλά με διεθνές πρόγραμμα και συνεργάζεται με τον Multi-Instrumentalist και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα από τον Max Mariash.

Τo 1982 επιστρέφει στην Ελλάδα και αμέσως ξεκινάει η συνεργασία του με τον Νίκο Παπάζογλου έως το 1987. Επίσης, για μεγάλο διάστημα συνεργάζεται δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις, με τον σύνθετη Γιώργο Καζαντζή. Μαζί με τον Κώστα Παγωνίδη δημιούργησε την «Ομάδα Κρουστών Θεσσαλονίκης»

Το 1988 παίζει μαζί με τον αδελφό του Θόδωρο (Theo Kapilidis), τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τους Αμερικανούς Danny Hayes και τον Manny Boyd, στο Jazz Club Μαντάτο για περίπου τέσσερα χρόνια.

Το 1991 γίνεται μελος στην μπάντα του Rock Club «Stuff» για περίπου ένα χρόνο.

Δημιουργεί την μπάντα Serious Fun’’ με τους κιθαρίστες Βασίλη Τζατζια, και Γιάννη Παυλίδη και μπασίστα τον Γιάννη Βασσάλο.

Συνεργάζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τον Γάλλο μπασίστα, Olivier Gatto, οργανώνοντας περιοδείες σε Ελλάδα και Γαλλία.

Ήταν μέλος των «Treias» Με τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Γιώργο Παλαμιώτη. Επίσης, με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Καραγάνη δημιούργησαν το γκρουπ «Empnus».

Το 2001 ιδρύει την προςωπική του μπάντα «Jazz Utopia» με την Βάσω Δημητρίου και τον Νίκο Χατζόπουλο και τον Τάκη Πατερέλη και ηχογραφούν το άλμπουμ «Arothymian», το οποίο κυκλοφορεί το 2005.

Τέλος, το 2003 μετακομίζει στην Αθήνα όπου η αρχική βασική του συνεργασία είναι με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch για περίπου δυο χρόνια.
Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, Θάνο Μικρούτσικο, Δήμο Μούτση, Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγγοπουλου, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Κότσιρα, Μανώλη Λιδάκη και πολλούς άλλους.
Έχει παίξει σε διάφορες εμφανίσεις στην Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία και έχει δώσει σεμινάρια στις χώρες αυτές με θέμα «Οι ελληνικοί Μονοί Ρυθμοί και η χρήση τους στην σύγχρονη μουσική».
Την μεγάλη οικογενειακή παράδοση στα κρουστά συνεχίζουν τα αδέρφια του και ο γιος του, που ανακοίνωσαβ συντετριμμένοι τη θλιβερή είδηση.