Κατηγορίες εναντίον της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτοξεύει ο Δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν με αφορμή τη διοργάνωση γιορτής Χατίμ στη Γλαύκη μετά την άρνηση της αρμόδιας αρχής να παραχωρηθεί η αυλή του δημοτικού σχολείου για την τελετή. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι η αυλή θα έπρεπε να παραχωρηθεί επειδή τα παιδιά που συμμετέχουν είναι ταυτόχρονα και μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, έγινε το ΧΑΤΙΜ στο χωριό της Γλαύκης, όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή τη περίοδο σε όλα τα χωριά μας. Μια ιερή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και οι ρίζες της απλώνονται στα βάθη του παρελθόντος.
Μας ενόχλησε όμως ιδιαίτερα το εξής γεγονός που δεν μπορώ να προσπεράσω χωρίς να εκφράσω την έντονη αντίδραση μου.

Οι κάτοικοι του χωριού της Γλαύκης, γονείς των παιδιών που είναι ταυτόχρονα και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Γλαύκης κάνουν ΧΑΤΙΜ, όπως κάνουν κάθε χρόνο, ζήτησαν από την Σχολική Εφορεία τη χρήση της αυλής του Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να υποδεχθούν και να σερβίρουν εκεί στους καλεσμένους το παραδοσιακό πιλάφι που προσφέρεται στα ΧΑΤΙΜ.

Την αυλή αυτή, εξάλλου χρησιμοποιούν κάθε χρόνο για αυτό το σκοπό. Όμως αυτή τη φορά συνέβη το εξής παράδοξο: Ο Διευθυντής του Σχολείου και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, αν και κάτοχοι πολλών ακαδημαϊκών τίτλων, αρνήθηκαν στους κατοίκους της Γλαύκης την παραχώρηση της χρήσης της αυλής του Δημοτικού σχολείου Γλαύκης με την αιτιολογία ότι, “ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΤΙΜ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”.

Απορρίπτουμε κάθετα, αυτή τη γνώμη της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου της Γλαύκης. Το ΚΟΡΑΝΙ είναι το Ιερό Βιβλίο των μουσουλμάνων, υπάρχει, διαβάζεται, και φυλάσσεται με Θείο Σεβασμό σε κάθε σπίτι.

Το ΧΑΤΙΜ είναι το θεμέλιο και το αποκορύφωμα του πολιτισμού μας. Κάθε οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που το παιδί της θα κάνει ΧΑΤΙΜ και προετοιμάζεται για αυτό από μήνες. Σε τέτοιες απόψεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην κοινωνική συνοχή, πάντα θα εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών μας εκδηλώσεων.