Κύκλωμα που λειτουργούσε παράνομο οίκο ευγηρίας στις Σέρρες εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. Γιατροί και υπεύθυνοι σε γραφεία τελετών κέρδιζαν χρήματα και έστελναν στον θάνατο ηλικιωμένους.

Ο ξενώνας λειτουργούσε παράνομα φιλοξενώντας ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ έχει συλληφθεί ο ημεδαπός υπεύθυνος του ξενώνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επιπλέον 6 ατόμων και συγκεκριμένα σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος: του υπεύθυνου του ξενώνα και δύο ημεδαπών γυναικών, κατά περίπτωση για συμμορία, έκθεση, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και ηθική αυτουργία σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ημεδαπού άνδρα και ημεδαπής γυναίκας, γιατροί, για έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και δύο ημεδαπών ανδρών, υπεύθυνοι γραφείων τελετών, για συνέργεια σε έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων.

Η δράση του κυκλώματος

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τουλάχιστον από τον Αύγουστο έως και την 16η Οκτωβρίου του 2020, ο άνδρας που είχε συλληφθεί ως υπεύθυνος του ξενώνα, μαζί με τις δύο γυναίκες, λειτουργούσαν ως κύκλωμα με διακριτούς ρόλους και είχαν μετατρέψει τον εν λόγω ξενώνα σε οίκο ευγηρίας, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος.

Όπως είχε εξακριβωθεί, στον ξενώνα που λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια, διέμεναν ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα, σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς μέτρα υγιεινής, ενώ είχαν εντοπισθεί ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές.

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, σε δύο περιπτώσεις θανάτου ηλικιωμένων γυναικών που διέμεναν στον ξενώνα χωρίς ιατρική μέριμνα, οι υπεύθυνοι του ξενώνα, μαζί με τους δύο γιατρούς και τους δύο υπεύθυνους των γραφείων τελετών, συγκάλυψαν τον θάνατο των γυναικών, ώστε να προκύπτει ότι απεβίωσαν σε σπίτια οικείων τους.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο παράνομος οίκος ευγηρίας και η πλημμελής φροντίδα που παρείχαν, απέκρυψαν το θάνατο των δύο γυναικών, τις οποίες μετέφεραν σε σπίτια συγγενών τους με τη συνδρομή των υπεύθυνων των γραφείων τελετών και στη συνέχεια με την έκδοση πιστοποιητικών από τους δύο γιατρούς, βεβαίωσαν ψευδώς ότι ο θάνατος επήλθε στις ανωτέρω οικίες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε επανυποβλήθηκε στις Ανακριτικές Αρχές των Σερρών.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών «είδαμε πως υπήρχαν ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να κουνηθούν και να μετακινηθούν. Φροντίσαμε να διακομιστούν στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί και η κατάσταση της υγείας τους».

Από την άλλη πλευρά, ένας φαρμακοποιός της περιοχής αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ πως ανακαλύφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ το παράνομο γηροκομείο.

«Είδαμε μία ηλικιωμένη κυρία με το νυχτικό της βρεγμένο να τρέχει και να περιφέρεται στους δρόμους. Τότε χωρίς να ξέρουμε από πού προέρχεται, ειδοποιήθηκε η αστυνομία κι έτσι ανακαλύφθηκε ο παράνομος οίκος ευγηρίας», τόνισε ο φαρμακοποιός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγγενείς των ηλικιωμένων, που πλήρωναν πίστευαν τις εξηγήσεις και τα πλαστά έγγραφα που τους έδειχναν οι διευθύνοντες του παράνομου γηροκομείου.