Το Festival of Queer Approaches σε συνεργασία με την Κινηματογραφική ομάδα της Γέφυρας έχει την χαρά να παρουσιάσει σε μια ειδική προβολή την ταινία:  “ORFEAS 2021, Κουήρ όπερα επιστημονικής φαντασίας”,  την Τετάρτη στις 01.06.2022 και ώρα 21:00 στα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του τουρ ORFEAS2021_on tour και ως promo screening  στα πλαίσια του δεύτερου Festival of Queer Approaches, του οποίου οι ημερομηνίες έναρξης του θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη.

ORFEASXANTHI2022poster2s.jpg

ORFEASXANTHI2022AAAposter3s.jpg

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ORFEA 2021

Μια ρετρό-φουτουριστική ιστορία ουτοπικών οραμάτων, ιδεολογικών συγκρούσεων, υπερφυσικών ηγετών και απολυταρχικού θεάματος. Κυβερνοπάνκ κουήρ πειρατές ενάντια σε αφομοιωμένα γκέι μεγαλοστελέχη. Επανάσταση και ρεφορμισμός. Λογική και ενσυναίσθηση. Οι πολιτικές των ταυτοτήτων αναμετριούνται με τα όρια τους στο επισφαλές πεδίο της μετα-διαδικτυακής εποχής μέσω μιας σύγχρονης διασκευής του μύθου του Ορφέα.

Ο πρώτος (ανοιχτά) ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων στην εποχή της μετά-αλήθειας και της alt-right δυστοπίας. Ο παράλογος αλγόριθμος του συλλογικού ασυνείδητου και η αβάσταχτη παρακαταθήκη του ‘Live Your Myth in Greece’ αποδεικνύονται ακλόνητα εμπόδια. Θα παρέχει άραγε μια εναλλακτική λύση η φιλελεύθερη Ευρώπη με την λεγόμενη «ελευθερία του λόγου» της ή θα αντιπροτείνει απλά ένα νεοσυντηρητικό αφήγημα περί ‘σύγκρουσης πολιτισμών’;

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία επιχειρεί την καλειδοσκοπική αποτύπωση ενός αναστοχασμού πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις και τη θεσμική κριτική. Το αναπόφευκτο της τεχνο-ουτοπίας φαίνεται ότι έχει μετατραπεί από μετα-ανθρώπινη αντι-ουσιοκρατική ελπίδα σε deepfake αποκάλυψη. Στο τέλος, η μελαγχολία, το τραύμα και η απελπισία είναι τα μόνα υπολείμματα (και ίσως όπλα) στο μελανιασμένο σώμα των πολιτικών κινημάτων.

Η όπερα είναι επηρεασμένη από και αφιερωμένη στη μνήμη τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρμερ και ακτιβιστή, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Συντελεστές:

Σύλληψη/Ιστορία FYTA

Διεύθυνση Παραγωγής Άλεξ Δημητρίου

Υπεύθυνος διανομής της ταινίας για τη καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα:Σπύρος Πατσούρας (Sphoenix)

Κινηματογραφικό Συνεργείο 

Φιλ Ιερόπουλος Σκηνοθεσία/Μοντάζ/Animations

Ανδριάνα Μίνου & Φοίβος Δούσος Λιμπρέτο/Σενάριο

Αλέξανδρος Δρόσος Μουσική Επιμέλεια

Αλέξανδρος Δρόσος & Ιάσων Μαρμαράς Μεταγραφή μουσικής

Ανδριάνα Μίνου,Αλέξανδρος Δρόσος& Φιλ Ιερόπουλος/ Πρωτότυπες Συνθέσεις 

Μιχάλης Γκαντζόγιας Διεύθυνση Φωτογραφίας

Πέτρος Τουλούδης  Art Direction & Space Design

Ανθή Κουγια Συνεργάτης Σκηνοθέτης

Daglara Κουστούμια 

Ελίζαμπεθ Πέτρου Makeup & Prosthetics

Χρήστος Τσιώγκας & Μιχάλης Γκατζόγιας Φωτισμοί

Δημήτρης Μανουσιάκης Color Grading

Μαργαρίτα Αθανασίου Animations

Σπύρος Πατσούρας Βοηθός διευθυντή Φωτογραφίας

Χαρακτήρες 

Έλενα Ακρίτα/ Λογική

Γεώργιος Ιατρού/ Ορφέας

Διαμαντή Κριτσωτάκη/ Σύλβιο,OXI

Λητώ Μεσσηνη/ Υπουργός Ουτωπίας / Ελλάδα

Νίκος Ζιάζιαρης/ Υπουργός Άμυνας και Ασφάλειας

Σταμάτης Πακάκης/ Υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφορίας  

Αντώνης Σταμόπουλος/ Γιούρι

Λάμπρος Τσάγκας-Φίλιππος Βαζάκας/ Φρουρός Ποιητής

Μότσι Γεωργίου Λία Σμαράγδα, Μαρίζα Τσαρή / the Queer Cyber Pirates