Με την εκδίκαση της μήνυσης του “ψευδομουφτή” Ξάνθης έκλεισε οριστικά, σε όλα τα επίπεδα, η υπόθεση των γεγονότων της Γλαύκης στη διάρκεια κηδείας μουσουλμάνου στρατιώτη το 2016.

Στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης εκδικάστηκε η μήνυση του Αχμέτ Μετέ και του ιμάμη της Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου κατά των Χ. Ούτση, Ν. Φαρζλή, Ε. Σινίκογλου, Π.Παπαδόπουλου για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της ψευδορκίας και συκοφαντικής δυσφήμισης, που αφορούν σε όσα διακινήθηκαν μετά την κηδεία για τα γεγονότα που σημειώθηκαν.

Το δικαστήριο μετά από διήμερη ακροαματική διαδικασία, την Τετάρτη αθώωσε τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ψευδορκίας και μετέτρεψε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε απλή δυσφήμιση, για το οποίο έπαψε τη δίωξη “υφ’ ορον”. Την πλευρά των εγκαλούντων εκπροσώπησε ο δικηγόρος Γιάννης Μπάρκας και την πλευρά των κατηγορουμένων κατά περίπτωση οι δικηγόροι Στέργιος Γιαλάογλου, Σπύρος Γκάνιας, Λίτσα Μιχαηλίδου, Ιωάννης Ανδρούτσος.

Η εκ των κατηγορουμένων Χ. Ούτση, με ανάρτησή της ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη και το δικηγόρο της Στέργιο Γιαλάογλου, εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της δίκης. Ανάλογα έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η απόφαση του δικαστηρίου.

Δηλώσεις Γ. Μπάρκα

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Γιάννης Μπάρκας σημειώνει σε διευκρινιστική του δήλωση ότι οι κατηγορούμενοι “κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της απλής δυσφήμισης αλλά δεν τους επιβλήθηκε ποινή σύμφωνα με το νόμο  4689/2020 που ίσχυσε μεταξύ του χρόνου τέλεσης της πράξης και εκδίκασης της υπόθεσης” και προσθέτει “Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή, όπως σεβαστές είναι όλες οι αποφάσεις των Δικαστηρίων. Η πλευρά των εγκαλούντων και ο μάρτυρας – πατέρας του θανόντος παιδιού ανέδειξαν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, περιγράφοντάς τα με σαφήνεια και αντικειμενικότητα. Εξάλλου, αυτά που ανέφεραν οι εγκαλούντες και ο μάρτυρας του κατηγορητηρίου προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας, επιβεβαιώνοντας όλο το πραγματολογικό υλικό που τέθηκε στη διάθεση του Δικαστηρίου. Γι΄ αυτό το λόγο οι καταθέσεις τους ήταν απόλυτα αντικειμενικές. Κατά τον Σολωμό «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Αν φτάσουμε να θεωρούμε εθνικό το αληθές, τότε πατρίδα όλων μας γίνεται μία: η αλήθεια (Νίκος Δήμου).”

Η δίκη συγκέντρωσε μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, από στελέχη της πλειονότητας και της μειονότητας, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Α. Μετέ.