Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους Θρακιώτες, μετα τις εξαγγελίες για επαναφορά της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνδέσει την περιοχή με… λεωφορεία.

Αναλυτικά, δημοσίευμα της εφ. Παρατηρητής της Θράκης, αναφέρει:

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα νέα δρομολόγια από τις 15 Μαΐου στην περιφέρειά μας, καθώς προσγείωσε τις όποιες ελπίδες έφερε η ανακοίνωση της σύμβασης για τις άγονες γραμμές με το Υπουργείο Μεταφορών για την λειτουργία δρομολογίων με τρένο από την Ξάνθη μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Η σύμβασή προβλέπει λειτουργία αμαξοστοιχίας από την Ξάνθη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, και δεύτερο δρομολόγια από Κομοτηνή προς Αλεξανδρούπολη (και την επιστροφή τους), αλλά στο πρόγραμμα, εκτός από τα δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, που λειτουργούσε ήδη, τα δύο πρώτα δρομολόγια θα γίνονται με λεωφορείο.

Ήδη από την υπογραφή της σύμβασης είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για το αν πραγματικά θα δούμε αυτά τα δρομολόγια, μια επιφύλαξη που γεννήθηκε από πικρή εμπειρία, και δυστυχώς, αποδείχτηκε δικαιολογημένη. Δεν γνωρίζουμε αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει πρόθεση να λειτουργήσει ποτέ τα δρομολόγια στις συγκεκριμένες διαδρομές, και η αλήθεια είναι, ούτε την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου (παρόλο από όσο μπορούμε να διαπιστώσουμε, εμπορικά τρένα συνεχίζουν να κινούνται σε αυτό). Όμως σε μια εποχή που υποτίθεται αναζητάμε τρόπους να αντισταθμίσουμε την αύξηση της τιμής των καυσίμων, για την οποία τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, να αφήνουμε στην άκρη ένα από φτηνότερα (στην Ελλάδα) μέσα, δεν φαντάζει τόσο λογικό.