Ερώτηση για τις άδειες θρησκευτικών εορτών για τους Μουσουλμάνους Εκπαιδευτικούς Δημοσίων Σχολείων» κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Aναλυτικά:

Η πολυπολιτισμικότητα στη Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης αποτυπώνεται και μέσα από την λειτουργία δημόσιων και μειονοτικών σχολείων, στα οποία διδάσκουν και μειονοτικοί εκπαιδευτικοί. 

Η ύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών εορτών προϋποθέτει ευελιξία στην οργάνωση των σχολείων της Θράκης προκειμένου να γίνει και ο διαφορετικός τους εορτασμός. Το θέμα διευθετείται ομαλά στα αμιγώς μειονοτικά σχολεία, τα οποία εορτάζουν και στις καθιερωμένες για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γιορτές και αργίες αλλά και στις γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας. Ζήτημα, όμως, δημιουργείται με τους εκπαιδευτικούς που προέρχονται από τη μειονότητα και υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.

Η Διοίκηση σεβόμενη το δικαίωμα των εκπαιδευτικών που προέρχονται από τη μειονότητα να γιορτάζουν τις θρησκευτικές τους γιορτές, παραχωρεί κανονική άδεια στους εκπαιδευτικούς για τις περιοχές της Θράκης. Όμως ανάλογη οδηγία δεν δίδεται και για τους όμορους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, ούτε και της υπόλοιπης χώρας.
Επίσης, ανοιχτό μένει το ζήτημα για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες μειονοτικούς εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία. Όπως, επισημαίνει και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης « η λήψη κανονικής άδειας για τον εορτασμό των εορτών της μουσουλμανικής θρησκείας ισοδυναμεί με απώλεια χρηματικών ποσών για τους/τις
αναπληρωτές/τριες εκπ/κούς.»

Επειδή, το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσει, ως απόρροια της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας.

Επειδή, η οδηγία για λήψη κανονικής άδειας των μειονοτικών εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων της Θράκης, δεν ισχύει για άλλες περιοχές της χώρας.  Επειδή, οι αναπληρωτές μειονοτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνοντας κανονική άδεια για τον εορτασμό των εορτών μουσουλμανικής θρησκείας χάνουν σημαντικά χρηματικά ποσά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να διευρύνει την οδηγία για λήψη κανονικής άδειας
των μειονοτικών εκπαιδευτικών δημοσίων σχολείων κατά τον
εορτασμό των εορτών της μουσουλμανικής θρησκείας σε όλη τη
χώρα;

2. Προτίθεται να άρει τις δυσμενείς συνέπειες της λήψης κανονικής
άδειας των αναπληρωτών μειονοτικών εκπαιδευτικών για τον
εορτασμό των εορτών μουσουλμανικής θρησκείας;