«Αφού εννιά μήνες ο κ. Μητσοτάκης, με την πολιτική του να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, έχει λεηλατήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σήμερα έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο κέντρο της Καβάλας.

«Για μας όποια μέτρα, έστω και αυτά τα πολύ αργοπορημένα, είναι καλοδεχούμενα. Ακόμα πιο καλοδεχούμενη όμως είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να σταματήσει αυτή η παρακμή για τον τόπο, η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, να έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που είναι τελευταία στους μισθούς, τελευταία στην ελευθερία του Τύπου, τελευταία σε επιδόσεις που ντροπιάζουν τη χώρα πανευρωπαϊκά. Εδώ, από την Καβάλα, Θέλω να δείξω, για άλλη μία φορά, την ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο η ελληνική κοινωνία, οι μισθωτοί, οι χαμηλόμισθοι κυρίως, τα νοικοκυριά, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, εδώ από την Καβάλα που έχει γίνει συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης της εργασιακής ζούγκλας με τους χιλιάδες απολυμένους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 15 του Μάη καλούμε τους πολίτες στις εσωτερικές μας διεργασίες, να συμμετέχουν ενεργά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρία χρόνια τώρα άοκνα εργάζεται για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στο εμπορικό κέντρο, σταμάτησε σε αρκετά καταστήματα και συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, σχολίασε με την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι».

Στη διαδρομή συνάντησε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλη Λεμονίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, ο εμπορικός κόσμος από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου τού είπε ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος από 600 με 700 ευρώ που ήταν, τώρα έχει φτάσει τα 1.350 ευρώ, ενώ ένας άλλος του έδειξε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με τη μεγάλη αύξηση.

«Ανεβάστε κι άλλο τους τόνους, τα κομμωτήρια δεν είναι βιώσιμα, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, προσφέρουμε δωρεάν κουρέματα», είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μία ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.

Ένας απολυμένος από τη βιομηχανία ζάχαρης του είπε ότι εδώ και τρία χρόνια περιμένει να πάρει την αποζημίωση απόλυσης και στην ίδια δεινή θέση με αυτόν βρίσκονται 100 απολυμένοι.

Ένας αγρότης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα όταν ένα τσουβάλι λίπασμα έχει φτάσει στα 40 ευρώ.

Μια ιδιοκτήτρια καταστήματος, η οποία έλαβε λογαριασμό ρεύματος 915 ευρώ του είπε: «Δυσκολευόμαστε αφόρητα ν’ ανταπεξέλθουμε, βοηθήστε μας», ενώ ένας άλλος έμπορος δήλωσε: «Υπάρχει τεράστια πτώση τζίρου, υπάρχουν καταστήματα που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, οι υποχρεώσεις με απλά μαθηματικά είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα, οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευτεί και τείνουν να γίνουν ένα δεύτερο ενοίκιο για τα καταστήματα».

Μια ηλικιωμένη του είπε «είμαστε μαζί σου. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε όσο ζούμε», ενώ ακούστηκαν επίσης ατάκες, όπως: «Ανεβαίνουν συνέχεια οι λογαριασμοί. Δεν έχουμε πιάσει πάτο. Δεν έχει σταματημό» και «γεμίσαμε golden boys».

Με καπνογόνα στην Πλατεία Καπνεργάτη

Ποδοσφαιρική υποδοχή έτυχε όταν πολυμένοι από τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια Καβάλας περίμεναν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με… καπνογόνα στην πλατεία Καπνεργάτη, στο κέντρο της πόλης.

«Καλώς ήρθατε στην πόλη των πρώτων ομαδικών απολύσεων» του είπαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να λέει:

«Η διαπλοκή της οικονομικής με την πολική εξουσία διαμορφώνει όρους γαλέρας για τους εργαζόμενους, μαζικών απολύσεων και παράνομου πλουτισμού για τους ιδιοκτήτες».