Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου:

Με το άρθρο 4 παραγρ.1 του Ν.2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/1999) καθιερώθηκε η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Σύμφωνα με τα υπ’αριθμ. 33604 & 26330/20-4-2022 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 9η Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα.

Για τον εορτασμό της ημέρας ορίζουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, από την ογδόη πρωινή ώρα έως τη δύση του ηλίου, την ημέρα της εορτής.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη Δύση του ηλίου της 9ης Μάϊου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

Δευτέρα, 9 Μάϊου 2022
11:00 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

11:30 Ομιλία της υπαλλήλου της ΠΕ Ξάνθης κας Τσανοπούλου Κλεάνθης στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές, το Στρατηγό Διοικητή Δ΄ ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών. Στεφάνι θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και εκ μέρους της
Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων οι οποίες έλαβαν ενεργά μέρος, στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδοθούν από το στρατιωτικό άγημα του Δ΄ Σ.Σ.