Στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Δημοσίων Έργων Γιώργο Καραγιάννη. Στη σχετική ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει:

H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια. Και καθώς συμπληρώνουμε τον Ιούλιο τον τρίτο χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί γίνονται πράξη. Και σήμερα το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε είναι μία μόνο απόδειξη του πώς η Ελλάδα αλλάζει, του πώς η Θράκη αλλάζει, του πώς ο Έβρος αλλάζει, του πώς η Αλεξανδρούπολη αλλάζει», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. 
«Αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτό γίνεται πράξεις σήμερα, γίνεται πράξη στη Θράκη, γίνεται ειδικά πράξη στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Σήμερα, στο χώρο μιας παλιάς χωματερής, ορθώνεται μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων. Θα δέχεται, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης αλλά και δύο Δήμων του Έβρου: της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Είναι μία μονάδα η οποία έχει δυναμικότητα 45.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 τόνοι είναι προδιαλεγμένα οικιακά απόβλητα. Και νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τα εξής στοιχεία: την μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων -τα χρήσιμα δηλαδή υλικά τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια στην ανακύκλωση- αλλά φυσικά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα μονάδα.
Αναφερόμενος συνολικά στα έργα που έχουν γίνει από το 2019 στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι συνολικά στη χώρα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου στην κυβέρνησή μας, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κατασκευάζονταν άλλες πέντε, αλλά με την μελλοντική χρηματοδότηση νέων μονάδων να είναι εντελώς αβέβαια. Σε λιγότερο από τρία χρόνια οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν είναι διπλάσιες, οι μονάδες που είναι υπό κατασκευή είναι 11. Έπρεπε και πρέπει, επιτέλους, να ξεκολλήσουμε ως χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά ανάκτησης, ποσοστά ταφής. Έχουμε πια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο ενσωματώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».
Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.
Στόχος είναι να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές.
Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.
Ο Πρωθυπουργός παρέστη επίσης στα εγκαίνια των νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα και με μέλη του προσωπικού, τα οποία συνεχάρη για το έργο τους.
Το Ιωακείμειο Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα ιστορικό ίδρυμα με πολύχρονη προσφορά στην πόλη. Λειτουργεί στην περιοχή από το 1961, όταν και ανηγέρθη από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ιωακείμ Καβύρη. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χορήγηση στέγης, η προστασία, η σίτιση και η εν γένει συντήρηση ηλικιωμένων που κατάγονται κυρίως από τον νομό Έβρου.
Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υφυπουργός για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης αποβλήτων ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης, και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
Η ανακοίνωση του Προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ Μ.Τσέπελη για τα εγκαίνια της ΜΕΑ


Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας γεγονός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, καθώς το υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 46.000 τόνους απορριμμάτων, από έξι συνολικά δήμους της ΠΑΜΘ μειώνοντας τον όγκο τους κατά 60%.

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για «αναπτυξιακή κοσμογονία, η οποία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στην ομιλία του τόνισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση ενός έργου πνοής και μάλιστα σε μια περίοδο με πολλές αντιξοότητες.

«Η συγκίνησή μου είναι πραγματικά μεγάλη. Αλλά και η περηφάνια μου…

Γιατί, ένα έργο το οποίο παραλάβαμε σε επίπεδο συμβασιοποίησης, 24 μήνες μετά, το παραδίδουμε στους πολίτες. Δουλέψαμε όλοι σκληρά, επίμονα: οι Δήμαρχοι, η Περιφέρεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ, δώσαμε έναν αγώνα ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε. Γιατί όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό, τα έδωσαν όλα» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός των Απορριμμάτων αποτελεί για μένα, έναν προσωπικό αγώνα. Ο Θεός το έφερε έτσι, ώστε να είμαι σήμερα ο πρόεδρος του Φορέα, που ολοκληρώνει ένα έργο πνοής…

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω, μετά από 32 χρόνια πορείας στον Δήμο Ξάνθης, το εξής: το κράτος -όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- οφείλει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στηρίζει το έργο τους» και πρόσθεσε: «Εμείς, οι Αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε υποδομές επεξεργασίας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της ΔΙΑΑΜΑΘ, το επόμενο διάστημα στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Πολιτεία και προς τους πολίτες: «οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας, δίνουν και πόρους και τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές μας κοινωνίες».

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της ΔΙΑΑΜΑΘ, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς και την Ανάδοχο εταιρία, ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΑΜΑΘ και τα στελέχη της, «με τους οποίους δουλεύουμε ακατάπαυστα για την επίτευξη των στόχων μας».

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια τριών σημαντικών έργων για τη Θράκη σηματοδοτεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται συστηματικά στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτειας.

Την επίσημη εκκίνηση του εργοστασίου έκαναν από κοινού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν χoροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, του εκπροσώπου ΥΜΕΠΕΡΑΑ Γιώργου Ζερβού, των βουλευτών του νομού Έβρου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, των Αντιπεριφερειαρχών Έβρου και Ροδόπης, Δημάρχων της ΑΜΘ και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, Τεχνικών Έργων Γιάννης Ζερενίδης, Περιβάλλοντος Μπαντάκ Σιαμπάν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, καθώς ο πρώην αντινομάρχης Ξάνθης και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Γιουσούφ Ντελή.