Με την καθιερωμένη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο, κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Καπνεργάτη και πορεία, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ξάνθη, την Πέμπτη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς.

Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου αναφέρει:

1 η Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας έχοντας τραγική κατάληξη με θύματα αλλά είχαν προηγηθεί και οι επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Σε ανάμνηση αυτού του ξεσηκωμού καθιερώθηκε η πρωτομαγιά σαν
παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και
επιβλήθηκε μέσα από νίκες αλλά και ήττες. Η εργατική πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και
τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορταστεί το 1894
ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι.
Σε όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις
πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους εργαζομένων.

Ο εορτασμός επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις μεταξύ αυτών και στην Ξάνθη.
Η 1 η Μάη θα πρέπει να αποτελεί ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που με
ανιδιοτέλεια αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ταυτόχρονα
όμως αποτελεί και μέρα αφετηρίας νέων αγώνων ώστε οι εργαζόμενοι να
περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους και να τις διευρύνουν.

Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη
θυσία των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σημειώνει:

Η Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία , 136 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς . Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.

Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.

Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία , καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα , είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. ¨Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.
Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Ξεχωριστό εορτασμό πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στην πλατεία και πορεία. Στη σχετική ανακόινωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρεται:

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης, δίνοντας ελπίδα και υπόσχεση για νέους αγώνες, ενάντια στον πόλεμο, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού. Στη συγκέντρωση στάλθηκε μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργάτες της COSCO, που συνεχίζουν παρά το όργιο καταστολής να διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Από το βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης, Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε για τις εξελίξεις στον Νομό μας:
«Η εργοδοσία παίρνει τα μέτρα της. Πρόσφατα είχαμε την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για το εργατικό ατύχημα στην ΕΛΒΙΖ του 2017. Αθώωση για την εργοδοσία, καμιά ευθύνη της εταιρίας για έναν εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Τι κι αν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Φώτη Γριβάκη (του αδικοχαμένου εργάτη), το δικαστήριο δεν απέδωσε καμιά ευθύνη. Η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε 4,5 χρόνια, μετά από πολλές αναβολές και συνεδριάσεις τα Σάββατα για να ξεπλύνει αυτό το εργοδοτικό έγκλημα.

Καταγγέλθηκε η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η
αξιοποίηση του στρατοπέδου Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι Ξάνθης για τη διαμονή και
συνεκπαίδευση ΝΑΤΟϊκών και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της Θράκης.
Στη συνέχεια με πορεία στους δρόμους της πόλης, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο
στρατόπεδο «Αποστολίδη», όπου στεγάζεται η διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού, καταγγέλλοντας την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και δύναμης εκτός συνόρων, καταλήγοντας στο μνημείο των Καπνεργατών αφήνοντας συμβολικά γαρύφαλλα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης.