Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για την ημέρα της Πρωτομαγιάς αναφέρει:

1η Μάη, ετήσια γιορτή με παγκόσμιο χαρακτήρα για τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας.

  Η εργατική τάξη, βρίσκει την ευκαιρία να προβάλλει τα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό πλαίσιο για το μέλλον.

  Πέρασαν 136 χρόνια από την 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο από το αιματοκύλισμα των εργατών του Σικάγου απ’όπου ξεκινούν και οι ρίζες της εργατικής πρωτομαγιάς.

  Πέρασαν 136 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση των εργαζομένων προσπαθώντας να βάλουν τέλος στην λειτουργία και την συμπεριφορά των εργοδοτών.

  Σε αυτά τα 136 χρόνια ότι κατακτήθηκε για να βελτιώσει τη ζωή μας ήταν αποτέλεσμα σκληρού, ασυμβίβαστου, αιματηρού ταξικού αγώνα.

  Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε την φωνή μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες και στις διακρίσεις.

  Η πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων και των ανέργων.

  Γι’ αυτό το λόγο η αγωνιστική στάση των εργαζομένων, θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος συμμετέχοντας στην συγκέντρωση της εργατικής πρωτομαγιάς που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Μάη και ώρα 10:00 στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου Ν. Ξάνθης.

H AΔΕΔΥ Ξάνθης, σημειώνει:

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Ξάνθης στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι ισχυροί συμβολισμοί, οι συνειρμοί, τα αιτήματα και η αγωνιστική παράδοση της Πρωτομαγιάς είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ εμπνέοντας τον κόσμο της εργασίας να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, που πέτυχαν με θυσίες τη θέσπιση ουσιαστικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων:

  • 8ωρη εργασία,
  • αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
  • άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς περιορισμούς,
  • ελεύθερος συνδικαλισμός,
  • συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
  • αξιοπρεπείς συντάξεις γήρατος – αναπηρίας κλπ.,
  • επιπλέον αποδοχές σε περίπτωση υπερωριακής εργασίας,
  • προστασία από την αυθαίρετη απόλυση,
  • χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση δικαιολογημένης απόλυσης,
  • άδεια με αποδοχές,
  • δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα,
  • δικαίωμα στην ισότιμη και δωρεάν μόρφωση

είναι μερικά μόνο από αυτά που κατακτήθηκαν έκτοτε με αγώνες των εργαζομένων που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Ανέκαθεν η εργατική Πρωτομαγιά συμβόλιζε τις θυσίες και τους αγώνες των πολιτών κάθε χώρας για μια καλύτερη ζωή.

Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις αντιεργατικές λογικές όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 8% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιεί νευραλγικούς τομείς του δημοσίου τομέα και συνολικά με τη νεοφιλελεύθερη, πελατειακή της πολιτική οδηγεί στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων προς όφελος των ολίγων και ισχυρών, οδηγεί στην φτωχοποίηση του λαού εν μέσω ακρίβειας και αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον εργασιακό μεσαίωνα με τον περίφημο αντεργατικό/αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, που με τις περιοριστικές ρυθμίσεις για τη γνωστοποίηση της απεργίας, ουσιαστικά τις καθιστά απαγορευτικές.

Ιδιωτικοποίησε την ενέργεια με αποτέλεσμα αδιανόητες αυξήσεις σε ρεύμα, αέριο, βενζίνη, ιδιωτικοποίησε την Κοινωνική Ασφάλιση (με αποτελέσματα που θα δούμε στο μέλλον) και προχωρεί σήμερα στην πρόσληψη ημετέρων, των λεγόμενων «golden boys» με τις προκλητικές και υπέρογκες αμοιβές (4.500 έως 8.000 ευρώ) σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει το Σύνταγμα, τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και αλώνει τη δημόσια διοίκηση. Αυτά ήταν μόνο η αρχή, καθώς σήμερα ιδιωτικοποιεί και εφαρμόζει την ίδια πολιτική στον ΟΑΕΔ.

Οι μετασχηματισμοί στην οργάνωση της εργασίας επιβάλλεται να λειτουργήσουν με γνώμονα την πλήρη και σταθερή απασχόληση. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης των νέων μορφών εργασίας, με όρους ευελιξίας, μείωσης αμοιβών και καταστρατήγησης των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα, έλλειψη που δυσχεραίνει την πραγμάτωση βασικών λειτουργιών των δομών. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την «επόμενη μέρα» διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιλογές των προϊσταμένων με κριτήρια επιλογής από το έτος 2008 έως σήμερα. Δηλαδή, 14 ολόκληρα χρόνια δεν τηρούνται οι εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας που προβλέπονται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ενώ οι διατάξεις περί τοποθέτησης – αναπλήρωσης προϊσταμένων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο προσωρινές και έκτακτες καταστάσεις έχουν παγιωθεί και έχουν μεταβληθεί σε κανόνα. Καταργεί τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων και διορίζει μετακλητούς.

Παράλληλα, διαπιστώνεται η εγκατάλειψη του ΕΣΥ, ενώ πλήττεται από την πανδημία που συνεχίζεται ακάθεκτη, με την άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Ζητάμε άμεσα γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα σ’ ένα ζοφερό και ασφυκτικό πλαίσιο για όλους τους εργαζόμενους λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ταυτόχρονα, Ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 11%, που σημαίνει ότι θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αύξησης του εισοδήματος των εργαζόμενων και στις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ.

Αντιδρούμε σε πολιτικές που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις αφήνοντας γυμνές τις υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό.

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία για να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι ό, τι κέρδισαν, το κέρδισαν ενωμένοι.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

1.  Οικονομικά:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17 Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού.

Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

2.  Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Επιστροφή των υγειονομικών συναδέλφων στις θέσεις εργασίας τους. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

3.  Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

4.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

5.  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων. 

Όλοι και όλες να μετατρέψουμε την ιστορική απεργία σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ!!!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

Κάλεσμα της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης του Επιμελητηρίου Ξάνθης
1 η Μάη 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
 
Η 1η του Μάη, η ημέρα τιμής στους νεκρούς του αγώνα για μια καλύτερη ζωή χωρίς διακρίσεις, εκμετάλλευση , πολέμους, φτώχια και προσφυγιά, φέτος κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
 
Ένας πόλεμος συνέπεια των οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, που προϋπήρχαν του πολέμου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμα και αν αύριο σιγήσουν τα όπλα. Οι βλέψεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας, αλλά και οι σχεδιασμοί τους για την δική τους επικράτηση έναντι των ανταγωνιστών τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους το λαό μας και φορτώνοντάς του νέα οικονομικά βάρη στρατιωτικών εξοπλισμών.
Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:
  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Μαζί με τους εργαζόμενους και την φτωχή αγροτιά βιώσαμε την δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία, την ακρίβεια και τώρα ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη επιδεινώνει μια έτσι κι’ αλλιώς άσχημη κατάσταση.
 
Δεν μας ξεγελούν τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση καθώς αυτά έχουν εξανεμισθεί πριν καν εφαρμοστούν. Τα όποια σκαμπανεβάσματα στη δουλειά μας δεν αναιρούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δεν αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στα υλικά, τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής μας και στη διαβίωση της οικογένειάς μας. Υπάρχει άλλωστε πλούσια πείρα. Ψίχουλα για εργαζόμενους και
αυτοαπασχολούμενους, χοντρά πακέτα για τα μονοπώλια (ταμείο ανάκαμψης, νέος αναπτυξιακός νόμος, φοροαπαλλαγές κτλ.).
 
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο κλπ. βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη καιρό πριν. Η βιαιότητα του πολέμου δεν αλλάζει τις επιδιώξεις τους, τις επιταχύνει, καλώντας μας να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το μάρμαρο.
 
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας με βάση τις δικές μας ανάγκες. Δεν μπορεί τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουμε το 95% των φόρων και να καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε για να βρούμε την υγειά μας, τις σπουδές των παιδιών μας. Να τσουρουφλιζόμαστε από τους λογαριασμούς ρεύματος, να περικόπτουμε από τις
ανάγκες της διαβίωσής μας.
 
Η κυβέρνηση και όσοι έχουν συμβάλει στην σημερινή άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε πρέπει σήμερα να γνωρίσουν την οργή και την αγανάκτησή μας με οργανωμένο και μαχητικό τρόπο. Κανείς δεν θα μας χαρίσει ένα καλύτερο μέλλον. Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν μόνα τους. Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη προσφέρουν διέξοδο.
 
Απαιτούμε:
  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.
  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην ενέργεια.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών
  • Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τις μικροεπιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά. ΞΑΝΘΗ, 30-4-2022