Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής του για τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, επιχειρεί ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Με ανάρτησή του κατηγορεί τον Κυριάκη Μητσοτάκη ότι συνεχίζει να έρχεται στη Θράκη, εγκαινιάζοντας έργα της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ παραθέτει σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, που υποστηρίζει ότι όλο το πρόγραμμα της Πρωθυπουργικής Επίσκεψης της Τρίτης, αφορά σε έργα και χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην ανάρτησή του ο Στάθης Γιαννακίδης, αναφέρει:

Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Πρωθυπουργός έρχεται και πάλι στη Θράκη για να εγκαινιάσει έργα της προηγούμενης κυβέρνησης αφού το δικό του περιορίζεται, τρία χρόνια μετά, σε κενές υποσχέσεις και μακέτες. Υποδομές και μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν έγκαιρα από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και διακρατικές συμφωνίες που ενίσχυσαν τη γεωπολιτική θέση της Θράκης και της Ελλάδας όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημαγωγούσε στις πλατείες με τους εθνικιστές ή διαμόρφωνε με τις επιλογές του μια αγορά ενέργειας, που αποδείχτηκε εφιάλτης για τους πολίτες και διαψεύστηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο, από τις εξελίξεις.

Παρά τους χειροκροτητές και τα αστυνομοκρατούμενα σκηνικά που στήνουν, γεγονός είναι, ότι ούτε ο Πρωθυπουργός, αλλά ούτε πλέον και ο υπουργοί του, τολμούν να συναναστραφούν με τους πολίτες, εσχάτως φοβούνται ακόμη και τα στελέχη της ΝΔ. Δυστυχώς για την κοινωνία, επί Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι η αρνητική πρωταθλήτρια της Ευρώπης σε όλα: Στις τιμές της ενέργειας,την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, το χρέος, τη διαχείριση της πανδημίας, τα ρουσφέτια, τα golden boys αλλά και την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Δεν είναι αντιπολιτευτική ρητορεία αλλά βαθιά κοινωνική ανάγκη να φύγει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης για να ανασάνει η κοινωνία και να περισωθεί η κατάσταση, πριν μπει η χώρα σε νέες μεγάλες περιπέτειες.

Το ρεπορτάζ της ΕφΣυν για τη “φιέστα” στη Θράκη

Το επίμαχο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, του Αντώνη Τελόπουλου, που αναφέρεται σε “”φιέστα” του Πρωθυπουργού στη Θράκη, αναφέρει:

Ενόψει προεκλογικής περιόδου και ελλείψει δικών του σχεδιασμών, ο πρωθυπουργός πρόκειται να περιοδεύσει στον ακριτικό νομό, εγκαινιάζοντας έργα που δημοπρατήθηκαν ή υλοποιήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 3 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει τρία σημαντικά έργα της περιοχής, παρ’ ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία συμμετοχή στον σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και εντέλει στην υλοποίησή τους.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση αρκετές φορές έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα πατριωτικά αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας «παίζοντας» το χαρτί του Εβρου, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί κάποιο αξιόλογο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή.Αυτό που έχει να επιδείξει είναι μόνο τα ευχολόγια του πορίσματος της διακομματικής για τη Θράκη και ο συμψηφισμός των οφειλών του 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, που παρουσιάστηκε με πανηγυρικούς τόνους και κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο καθώς δυο χρόνια μετά απειροελάχιστες υποθέσεις έχουν τελεσφορήσει.

Η επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να εστιάσει ακόμη μια φορά στην επικοινωνία, στήνοντας φιέστες με αφορμή τα εγκαίνια των έργων αυτών στην πρωτεύουσα του Εβρου, εν μέσω της μεγαλύτερης δημοσκοπικής φθοράς που έχει αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «σκοντάφτει» στο γεγονός πως τα έργα αυτά είτε υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε επιταχύνθηκε τότε η ωρίμανσή τους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που εγκαινιάζεται την Τρίτη, ένα έργο-ορόσημο για το πέρασμα των δήμων στην κυκλική οικονομία, προϋπολογισμού άνω των εξήντα εκατομμυρίων ευρώ, που θα δημιουργήσει πάνω από τριάντα μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του απασχόλησε πάνω από 200 άτομα.

Η σύμβαση για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου υπεγράφη παρουσία του πρώην αν. υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και του τότε δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη τον Ιανουάριο του 2019, με το έργο να ολοκληρώνεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων του. Για κυβερνητική υποκρισία κάνουν λόγο παραγωγικοί φορείς της περιοχής που πρόσκεινται στην Aριστερά, με τον Μενέλαο Μαλτέζο, επικεφαλής των προοδευτικών οικονομολόγων στην κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να δηλώνει δηκτικά πως «καλωσορίζουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό που θα έρθει στον Εβρο για να εγκαινιάσει ένα ακόμη έργο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναμνηστική πλάκα

Ενδεικτική όμως είναι και η περίπτωση της θεμελίωσης της… αναμνηστικής πλάκας για την έναρξη των εργασιών του τερματικού σταθμού του υγροποιημένου αερίου (ΑΣΦΑ), στην οποία θα παρευρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ. Πρόκειται για ένα έργο η σημασία του οποίου εκτινάχθηκε εξαιτίας του μετασχηματισμού της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μετά τις γεωπολιτικές αλλαγές που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γεγονός παραμένει πως το συγκεκριμένο έργο άρχισε να σχεδιάζεται τον Οκτώβριο του 2013 με την ένταξή του στον κατάλογο με τα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε., όμως ήταν στην περίοδο 2015-2019 που βρέθηκε στη φάση της μεγαλύτερης επιτάχυνσής του. Τότε ήταν που εντάχθηκε στον οδικό χάρτη της αγοράς φυσικού αερίου 2017-2022, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της νοτιoανατολικής Ευρώπης, ενώ τότε ξεκίνησε και η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB) που συνδέεται άμεσα με τον ΑΣΦΑ.

Ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο -στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων συναντήσεων των τέως υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας (Σταθάκης και Petkova)- επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Gastrade που διαχειρίζεται το έργο της ΔΕΠΑ Α.Ε. και της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) για τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας αερίου από πλευράς των εταιρειών. Hταν μια συμφωνία που εξασφάλισε την ενίσχυση της βιωσιμότητας του έργου και την επιτυχή έκβαση του market test που ολοκληρώθηκε εντός του 2019.

Κοινωνικό προφίλ

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η -ζωτικής σημασίας για το πρότζεκτ- συνεργασία της Εταιρείας Εθνικών Ενεργειακών Πόρων «NER AD» και της Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας «AD ESM» με τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, τον Μάρτιο του ’21, δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την προοπτική διμερών οικονομικών συνεργασιών που πρόσφερε η -επονείδιστη κατά τη Ν.Δ.- Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει από τον επικοινωνιακό σχεδιασμό η προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ του πρωθυπουργού μέσα από τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού γηροκομείου της Αλεξανδρούπολης, με τη συμβολική παρουσία δίπλα του του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδoς, Ιερώνυμου. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το οποίο ολοκληρώθηκε τη διετία 2019-2020. Εξαιτίας ορισμένων κακοτεχνιών σημειώθηκε καθυστέρηση στην παραλαβή του και ενώ η μετεγκατάσταση των τροφίμων από το παλιό στο νέο γηροκομείο κοντεύει να κλείσει ήδη έναν χρόνο, αυτό δεν εμπόδισε το κυβερνητικό επιτελείο να το εντάξει στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του.