Με την αθώωση των υπευθύνων της εταιρίας ΕΛΒΙΖ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, μετά από πάρα πολλές αναβολές και διακοπές, η πολύκροτη δίκη για το θάνατο του εργαζόμενου Φώτη Γριβάκη το 2017 στο εργαστάσιο της εταιρίας, στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Όπως είναι λογικό, η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων και, φυσικά, της οικογένειας ενώ αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν “κατάπτυστη” την απόφαση, όπως σημειώνει η Ταξική Πορεία, στην ανακοίνωσή της.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια, με απανωτές αναβολές και «έκτακτες» διακοπές συνεδριάσεων, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης με σημερινή του απόφαση (20/4/2022) έκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι η εταιρία της ΕΛΒΙΖ είναι ΑΘΩΑ για το θάνατο του εργάτη Φώτη Γριβάκη το 2017. Ένας θάνατος που προκλήθηκε από διαρροή και έκρηξη στα καζάνια του εργοστασίου της στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου και εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Με την κατάπτυστη αυτή απόφαση, ουσιαστικά η «δικαιοσύνη» ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στον αδικοχαμένο Φώτη και την «κακιά στιγμή». Την ίδια ώρα μάλιστα που τα «ατυχήματα»-εγκλήματα της εργοδοσίας συνεχίζουν να συμβαίνουν στον ίδιο χώρο, όπου άλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2020.

Τόσο συγκινήθηκε η κατά τ’ άλλα «αμερόληπτη» δικαιοσύνη, η οποία δίχως αμφιβολία και με  ομόφωνη απόφαση επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά με ποιανού το μέρος τάσσεται. Η ταξικότατη δικαιοσύνη υπηρέτησε για άλλη μία φορά τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Αγνόησε τα δεκάδες έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση της οικογένειας του Φώτη, που μάλιστα αποδείκνυαν τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας και ζητούσαν τη λήψη κατάλληλων μέτρων. Από την άλλη μεριά, η υπεράσπιση της ΕΛΒΙΖ -γνωστός μεγαλοδικηγόρος τηλεμαϊντανός- εξέφραζε συνεχώς τη δυσαρέσκεια του για τις συγκεντρώσεις αλληλέγγυων έξω από τα δικαστήρια, οι οποίες μάλιστα «τρομοκρατούν». Μέχρι και ο κατηγορούμενος με τη λήξη της δίκης αποχώρησε με συνοδεία αστυνομικών γιατί άραγε «κινδύνευε»(;). Ενώ χαρακτηριστική είναι και η στάση της «ηγεσίας» του σωματείου στην ΕΛΒΙΖ -με έδρα το Πλατύ Ημαθίας-, όπου με απόλυτο τρόπο συντάχθηκε στο πλευρό του κατηγορούμενου, μιλώντας για «άριστο και υποδειγματικό» εργοδότη. Τι κι αν έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι τα τελευταία 5 χρόνια στις εγκαταστάσεις της…

Το κεφάλαιο θα συνεχίσει να δολοφονεί και να αυξάνει την λίστα των θυμάτων από «ατυχήματα» σε χώρους εργασίας. Προέχει άλλωστε η «ασφαλής» συνέχιση της κερδοφορίας του, με «παράπλευρες απώλειες» τους νεκρούς και σακατεμένους της εργατικής τάξης. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων αλλά και των κρατικών μηχανισμών, ένα νομικό οπλοστάσιο στα χέρια του, θα συνεχίσει να επιτίθεται σε οποιοδήποτε δικαίωμα είχαν οι εργαζόμενοι στην ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία. Πλέον και μετά τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) τα ξεχειλωμένα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποιημένη εργασία, τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση έρχονται για να εδραιωθούν και να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Ακόμα και αν το δικαστήριο αποφάσισε οριστικά, η λαϊκή καταδίκη πρέπει να εκφραστεί μαζικά στο δρόμο! Οι νεκροί της τάξης μας να βρουν δικαίωση μέσα από τους αγώνες μας! Για να μην θρηνούμε άλλους νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους! Να μην επιτρέψουμε την απόπειρα ξεπλύματος αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος! Να βάλουμε φραγμό στην κανονικότητα που χτίζουν, μέσα από την οργάνωση μας σε κάθε εργασιακό χώρο, με αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Αναγνωρίζοντας τα ταξικά μας συμφέροντα να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη σταθερή, ασφαλή και με ανθρώπινες συνθήκες εργασία.

  • Όχι στο ξέπλυμα των εργοδοτικών εγκλημάτων!
  • Η ΕΛΒΙΖ είναι ένοχη για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα!
  • Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας!
  • Μαζικός αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!