Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος Α.Καραδέδοςο οποίος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία της αν. υπουργού Υγείας κ. Μ.Γκάγκα, αλλά και στη θεματική για την πανδημία που απασχόλησε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

‘Είναι κατανοητό, και αποδεκτό σε ένα βαθμό, να πρυτανεύει η άποψη της στήριξης της οικονομίας μέσω του τουρισμού. Όμως η άρση των περιορισμών για την πανδημία δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό. Το άνοιγμα του τουρισμού πρέπει να συνοδευθεί από αυξημένους ελέγχους, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που σε αντίστοιχες περιόδους, κατά την πανδημία, προκάλεσαν πανδημικά κύματα’, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης .

Το ΕΣΥ δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους λογιστικής

‘Εκείνο στο οποίο συμφωνήσαμε στη Γ.Σ του Π.Ι.Σ είναι το γεγονός ότι χρειαζόμαστε δομές υγείας. Χρειαζόμαστε Νοσοκομεία θωρακισμένα και στελεχωμένα. Ένα σύστημα υγείας που να φροντίζει τους ανθρώπους και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία δεν δικαιολογούνται με δηλώσεις σαν εκείνες του κ. Γεραπετρίτη « αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς»… Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον γιατί δεν θα είναι αυτή η τελευταία περιπέτεια μας με τέτοιους ιούς. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα υγείας που δεν θα αντιμετωπίζει την υγεία με όρους λογιστικής . Δεν μαστίζεται η κοινωνία μόνο με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και από άλλες νόσους. Έχουμε να πολεμήσουμε και την «πανδημία» του καρκίνου, τις όποιες επιπτώσεις του πολέμου…’, υπογράμμισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Π.Φ.Υ.

Ερωτώμενος για τη μεταρρύθμιση στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση –ένα θέμα που συζητήθηκε και στη Γ.Σ του Π.Ι.Σ καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι δεδομένη- ο κ. Καραδέδος επεσήμανε : κατά την άποψη μου κινείται στη φιλοσοφία της τρόϊκας. Θυμίζω ότι οι περιορισμοί στο ΕΣΥ είχαν επιβληθεί από τους δανειστές, οι οποίοι μιλούσαν για σπατάλη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προσωπικά με βρίσκει αντίθετο αυτό που πάει να γίνει, δηλαδή είσοδος ιδιωτών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά των εφημεριών. Και μάλιστα χωρίς καν να προσδιορίζεται το οικονομικό. Αυτή η μεταμνημονιακή εξέλιξη, ίσως είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν. Ουσιαστικά επιδιώκεται μια αναδιανομή. Επί μια ώρα η κ. Γκάγκα στον Π.Ι.Σ προσπαθούσε να πείσει, καταθέτοντας συνεχώς την προσωπική της γνώμη. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι συνάδελφοι που για μια ακόμη φορά θα φύγουν για το εξωτερικό…’

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και τα εμβόλια

Για μια ακόμη φορά ο κ. Καραδέδος επανέλαβε τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας:’ πρέπει να επιστρέψουν. Θα επαναλάβω εκείνο που εξ’ αρχής επεσήμανε η εθνική επιτροπή βιοηθικής , αναγνωρίζοντας την αρχή του ‘μη βλάπτειν’ αλλά και το δικαίωμα της άρνησης. Το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνεται καταναγκαστικά…’.

Απαντώντας στο ερώτημα για το γενικό προβληματισμό που προκαλεί η εξαιρετικά μικρή περίοδος ανοσίας που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια, με αποτέλεσμα να απαιτούνται απανωτές δόσεις, σε σκευάσματα είτε διδοσικών είτε μονοδοσικών προδιαγραφών, αλλά και το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων σε ΜΕΘ, υπογράμμισε:’ δεν είναι τυχαίο που και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας καλύτερων εμβολίων. Όμως αυτά έχουμε, με τις όποιες αδυναμίες, και δεν θα πρέπει να μειώνουμε την αξία τους’.

Το Νοσοκομείο της πολύπαθης αλλά …σιωπηλής Ξάνθης

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ‘χτύπησε’ καμπανάκι για το Νοσοκομείο της Ξάνθης:’ Είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσει επαρκώς το Νοσοκομείο μας. Σε επίπεδο διοίκησης να μπει ένας «μπούσουλας», σε επίπεδο των τοπικών αρχών να κατατεθούν προτάσεις από περιφερειάρχη, δημάρχους , βουλευτές. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό στο κέντρο από ότι στην περιφέρεια. Είμαστε πολύ…σιωπηλοί…’.