Από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα έως τις τρεις το μεσημέρι είναι στο πόδι οι ιδιοκτήτες των αρτοποιών και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Υπεύθυνη δουλειά που πρέπει να γίνει στο παρασκευαστήριο, με την ίδια υπευθυνότητα όμως και όλα τα υπόλοιπα, που ακολουθούν… Ιδιαίτερος ο φόρτος παραδοσιακά την προ-πασχαλινή περίοδο.

Πασχαλινές παρασκευές, που περιμένουν ως επιπλέον δουλειά από τη μια. Αυξήσεις στις πρώτες ύλες από την άλλη. Στη μέση οι αρτοποιοί όλης της χώρας που προσπαθούν, αν όχι να κάνουν μικρά «θαύματα», τουλάχιστον να ισορροπήσουν κρατώντας τις επιχειρήσεις τους ανοικτές.

«Ένα τσουβάλι αλεύρι των 25 κιλών που τον Οκτώβριο το αγοράζαμε εννέα ευρώ σήμερα κοστίζει 25 ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, ο κος Σάκης Νικολαϊδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (14-4-2022). Παράλληλα αναφέρθηκε και εκείνος, όπως εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες, στους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πληρώναμε 3000 ευρώ και φτάσαμε στις 7.500. «Μια από την ίδια οι αυξήσεις στο πετρέλαιο από 1,40 πήγε στα 2 ευρώ» είπε σημειώνοντας ότι «Η αγορά έχει «εκτροχιαστεί» με τις αυξήσεις, τα πάντα έχουν ανέβει».
Το σιτάρι οι αρτοποιοί της περιοχής το προμηθεύονται πια από τον Καναδά και όχι από τη Ρωσία και την Ουκρανία, άρα το κόστος είναι πιο υψηλό. «Το ίδιο θα ισχύει μέχρι το τελείωμα του πολέμου και την αποκατάσταση των μεταφορών» προβλέπει ο κος Νικολαϊδης. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο καταναλωτής έχει χάσει και την αγοραστική του δύναμη με αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγάλη πτώση, της τάξης του 30 και του 50% σε σχέση με το 2019.

15% πάνω το τσουρέκι σε σχέση με πέρσι
«Το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό σε εμάς» δηλώνει προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν όλα τα παρασκευάσματα σε πολύ μικρότερες ποσότητες, με τους παρασκευαστές να κινούνται «βλέποντας και κάνοντας». «Θα συμπιέσουμε τις τιμές, όσο μπορούμε περισσότερο για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει» είπε. Όσον αφορά στην τιμή πώλησης του τσουρεκιού; «Αυξημένη 10 με 15% σε σχέση με πέρσι» απαντά ο πρόεδρος του Σωματείου και σημειώνει ότι: « Από τα 10 με 11 ευρώ φέτος το τσουρέκι θα πάει στα 12» επισημαίνοντας: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές για να μπορούν να αγοράσουν όλοι, αλλιώς θα μείνουν τα προϊόντα απούλητα. Για όλη την Ελλάδα ισχύει το ίδιο».
Αυτό θα είναι το σκηνικό στα αρτοποιεία της χώρας μέχρι οι αλευροβιομηχανίες να μπορέσουν να φέρουν το σιτάρι που έχουν αγοράσει από την Ουκρανία. «Δουλεύουμε με πετρέλαιο κίνησης κι αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα» λέει και υποστηρίζει ότι ήδη επιχειρήσεις του χώρου, παραδοσιακοί φούρνοι, βάζουν λουκέτο μην αντέχοντας οι ιδιοκτήτες τους την πίεση.

«Να ψωνίζουν από εκεί που ξέρουν, από το φούρνο της γειτονιάς τους, γνωρίζουν την ποιότητα και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα μπορέσουν να τον βρουν» προτρέπει τους καταναλωτές σημειώνοντας «Όχι επιλογές από μεγάλα μάρκετ, όπου δεν είναι παρά κατεψυγμένα προϊόντα, προϊόντα πολλών ημερών». Επιμένοντας στα ποιοτικά προϊόντα τονίζει: «Ούτε συντηρητικά υπάρχουν. Ούτε κατεψυγμένες είναι οι ζύμες μας ώστε να κατεβάσουμε τα κόστη. Ό,τι μπορούμε ως πρώτη ύλη να το προμηθευτούμε από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή μας, το κάνουμε ενισχύοντας την ντόπια παραγωγή».

ertnews.gr