Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Ρομά, διοργάνωσαν την Πέμπτη στο 8ο Γυμνάσιο του Δροσερού εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου.

Στην ανακοίνωσή του Δήμου Ξάνθης αναφέρεται:

Το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης επισκέφθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, με την ευκαιρία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, η οποία τιμάται στις 8 Απριλίου.

Ο κ. Τσέπελης, παρακολούθησε μια ιδιαίτερη και πολύ συγκινητική εκδήλωση -μια πραγματική γιορτή- απόδειξη του σοβαρού εκπαιδευτικού έργου, αλλά και της βαθιά ανθρώπινης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης κ. Χεμσερή Νεζντέν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Παιδείας Παναγιώτης Αμβροσιάδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σοφία Ψωμά, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες, για το έργο που επιτελούν, αναφέρθηκε στο θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, «που μας συγκίνησαν όλους βαθιά», όπως είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, αλλά και του οικισμού.

Απευθυνόμενος, μάλιστα στους μαθητές τόνισε «Παιδιά να είστε πάντα καλά να δημιουργείτε -να μας κάνετε να δακρύζουμε…». Στο πλαίσιο της γιορτής παρουσιάστηκε το έργο «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην ΠΑΜΘ».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ελληνικά ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Ευθύμιο Λαμπρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσέπελη για την απρόσκοπτη στήριξη από τον Δήμο, τόσο με την παραχώρηση χώρου, όσο και με την κάλυψη των εξόδων για την υλοποίηση των δράσεων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης διαβεβαίωσε τον κ. Λαμπρίδη ότι η συνεργασία, Δήμου και ΔΠΘ -και στο συγκεκριμένο πεδίο- θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Στην γιορτή έγινε η παρουσίαση του οικισμού, μια ιστορική διαδρομή, στα 100 περίπου χρόνια της παρουσίας των Ρομά στο Δροσερό, καθώς και των δράσεων των μαθητών του σχολείου, η οποία συνδυάστηκε με οπτικοακουστικά μέσα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο λαϊκό τσιγγάνικο παραμύθι από το Δροσερό της Ξάνθης, με τίτλο: Το κορίτσι Κατσίκα – I tshei Ketsika, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο.  Την παράσταση, όπως ήταν φυσικό, έκλεψαν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  που παρουσίασαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν γνωστά -και όχι τόσο- τσιγγάνικα τραγούδια.

Σε δήλωσή του ο Σάββας Μελισσόπουλος, αναφέρει:

Μια πολύ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 8ο Γυμνάσιο στο Δροσερό Ξάνθης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας των Ρομά που γιορτάστηκε στις 8 Απριλίου. Πραγματικά η δουλειά που γίνεται σε αυτό το σχολείο είναι εξαιρετική και είμαι σίγουρος ότι γρήγορα θα αποδώσει καρπούς. Χρειάζεται όμως σχέδιο και καθημερινή προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι του Συνοικισμού του Δροσερού να μορφώνονται, να προοδεύουν και μα μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και χειραγώγησης.

Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην Διευθύντρια κ. Κελτσίδου και στο προσωπικό του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης για την ποιοτική δουλειά που καταβάλουν καθημερινά, μέρος της οποίας μας παρουσίασαν σήμερα.

Ως ένας εκπαιδευτικός και εγώ που υπηρέτησα 9 χρόνια σε σχολείο του Δροσερού (Α/θμιας εκπαίδευσης) αντιλαμβάνομαι τον κόπο που καταβάλουν και τους ευχαριστώ προσωπικά για τη διάθεση και την ευσυνειδησία με την οποία το κάνουν !!!