Αίσιο τέλος είχαν οι αγώνες της τοπικής  κοινωνίας απέναντι στις ανεμογεννήτριες σε περιοχες φυσικού κάλους της Ξάνθης.

Απρρίφθηκαν απο τη ΡΑΕ οι αιτήσεις για την εγκατάσταση των πάρκων ανεμογεννητριών σε Λειβαδίτη  και Αχλαδόβουνο (Τσαλ).

Αναλυτικά ο ΕΟΣ Ξάνθης, ενημερώνει:

Εξελίξεις έχουμε όσον αφορά την πορεία των αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα βουνά της περιοχής μας.
Τα ευχάριστα νέα είναι η απόρριψη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των δύο αιτήσεων, των εταιριών AIRENERGY_ΔΡΥΜΟΣ-ΦΑΝΑΡΙ-ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY_ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε., που αφορούσαν την εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών, ύψους 230 μ. γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, καθώς και η απόρριψη της αίτησης, της εταιρίας ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ_ΠΑΝΙΔΗΣ_Μ.Ι.Κ.Ε., που αφορούσε την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ).
Φαίνεται ότι η ΡΑΕ έλαβε υπόψη τις, καλά τεκμηριωμένες, ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τον ΕΟΣ Ξάνθης, τους Δήμους Ξάνθης και Παρανεστίου και 14 ακόμα φορείς για την περιοχή του Λειβαδίτη, αλλά και τις ενστάσεις του ΕΟΣ Ξάνθης και του Δήμου Ξάνθης για το Αχλαδόβουνο. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι από το Συντονιστικό φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης. Ελπίζουμε οι απορριπτικές αποφάσεις για τις δύο περιοχές να αποτρέψουν την κατάθεση νέων αιτήσεων σ’ αυτές.

Υπάρχουν όμως νέες αιτήσεις και αυτή τη φορά στο στόχαστρο των εταιριών μπαίνει το Μαυροπαίδι (Καράογλαν), πάνω από τα Κιμμέρια. Για την ίδια ακριβώς περιοχή υπάρχουν δύο “μνηστήρες”. ΟΙ δύο αιτήσεις της εταιρίας ΑΝΕΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ αφορούν αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 54,6 MW με 13 ανεμογεννήτριες ύψους 168 μ. και η αίτηση της εταιρίας WPD ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΜΙΚΕ αιολικό σταθμό συνολικής ισχύος 64 MW με 16 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μ. Οι νέες αιτήσεις αφορούν την περιοχή ανατολικά από τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες, μια πυκνά δασωμένη περιοχή που περιλαμβάνει και την κορυφή του Καράογλαν, ενώ οι νέες ανεμογεννήτριες θα κατακλύσουν ολόκληρο το βουνό και θα τοποθετηθούν ακριβώς επάνω στα παλιά μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αιτήσεις στο νομό:

Έχει δοθεί από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής στις εταιρίες BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. για 10 Α/Γ στο Γιαννοχώρι των Σατρών
και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. Ε., για 24 Α/Γ στην περιοχή Τσαλαπετεινού και Καλότυχου.

Η ΑΝΕΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ Ι Κ Ε που είχε πάρει άδεια παραγωγής για 17 Α/Γ στην κορυφογραμμή βόρεια από Εχίνο, Μελίβοια και Κοτύλη, κατέθεσε δεύτερη αίτηση τροποποίησης για 25 Α/Γ στην ίδια περιοχή και πρόσφατα τρίτη τροποποίηση για 33 Α/Γ των 206 μ. ύψους ανεβάζοντας την ισχύ του σταθμού από τα 55 MW στα 198 MW!

Η άδεια παραγωγής που είχε δοθεί στη SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY, για 13 Α/Γ στην κορυφογραμμή ανατολικά των Σατρών, και πολύ κοντά στα Θρακικά Μετέωρα, πέρασε σε νέα εταιρία, την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΥΡΣΑΝΑ Μ.Α.Ε.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο “φιλικές προς το περιβάλλον” είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας με ανυπολόγιστες συνέπειες στις επόμενες γενιές. Η βιομηχανοποίηση των πιο παρθένων και ανέγγιχτων σημείων της χώρας δεν είναι “πράσινη ανάπτυξη”, όπως προσπαθούν να μας πείσουν.
Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας σε αυτού του είδους “ανάπτυξη” και θεωρούμε ότι πραγματικός στόχος είναι η κερδοφορία των εταιριών που κατασκευάζουν και τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες. Τα αποτελέσματα άλλωστε αυτών των επιλογών τα βλέπουμε πια όλοι και στο πορτοφόλι μας, αφού ο μεγάλος αριθμός ΑΠΕ, που έχουν ήδη μπει στη χώρα μας, απαιτεί όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από το φυσικό αέριο το οποίο πληρώνουμε πολύ ακριβά!”