Το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ /Δράση ΚΑ229 / School Exchange Partnerships, με τίτλο “Equality in Action”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, από 20 έως τις 26 Μαρτίου 2022.

Το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα πραγματεύεται θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και συμμετέχουν σχολεία από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία/συντονίστρια χώρα, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία). Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

 • η καλύτερη κατανόηση και ενημέρωση σε θέματα ισότητας των φύλων, σε όλους τους τομείς της ζωής.
 • η ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης προβλημάτων ανισότητας και έμφυλης βίας.
 • η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη αλλά και η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Στη συνάντηση που διοργάνωσε με επιτυχία το σχολείο Şehit İlhan Varank Fen Lisesi της Κωνσταντινούπολης, συμμετείχαν 7 μαθητές από την Α’ τάξη και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Χαρούδη Μαρία, Κυριακίδου Θεοφανώ και Σωτηροπούλου Διονυσία και κατά τη διάρκειά της είχαμε την ευκαιρία:

 • να συμμετέχουμε σε παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικά με το θέμα
 • οι μαθητές να συμμετέχουν σε workshops και δράσεις σε θέματα ισότητας των φύλων
 • να επισκεφθούμε το κέντρο της Ευρωπαϊκής πλευράς, τον Πύργο του Γαλατά και την μεγάλη οδό του Πέραν (Istiklal) όπου οι μαθητές μοίρασαν ερωτηματολόγια και πήραν συνεντεύξεις από περαστικούς με στόχο την καταγραφή της κοινής γνώμης στο θέμα του προγράμματος
 • να επισκεφθούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την Αγία Σοφιά και το Πατριαρχείο
 • να περιηγηθούμε στο κέντρο της Πόλης και σε μέρη όπως την πλατεία Ταξίμ, την κλειστή αγορά Kapali Carsi, την Αιγυπτιακή αγορά, τον λόφο του Pierre Loti, το Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί
 • να κάνουμε κρουαζιέρα στον Βόσπορο και να θαυμάσουμε τις ομορφιές όλης της Πόλης
 • να επισκεφθούμε τα Πριγκιποννήσια και ιδιαιτέρως την Πρίγκιπο, όπου απολαύσαμε τα όμορφα τοπία, τα πανέμορφα ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα και την αρχιτεκτονική της Πριγκήπου
 • στα περιθώρια της ατζέντας η Ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ακόμα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, το Ζωγράφειο Λύκειο στο κέντρο της Πόλης, αλλά και τον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρίγκηπο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον κ. Δημήτρη Ζώτο, Διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, τον κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, την κ. Αγνή Νικολαΐδου, Διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου και πρόεδρο της κοινότητας στην Πρίγκιπο καθώς και τον ιερέα του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Δημήτριο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν από την αρχή θερμό και φιλικό. Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις, αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη.

Η εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας και της πόλης που μας φιλοξένησε, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του προγράμματος.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην Ξάνθη, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα “Equality in Action” με το σχολείο μας να υποδέχεται και να φιλοξενεί αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στηρίζουν, γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς στην πολύχρονη συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα.