Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Υπό έλεγχο η φωτιά στις δεξαμενές πετρελαίου. Αντιδράσεις και απαντήσεις. Video της...

Υπό έλεγχο η φωτιά στις δεξαμενές πετρελαίου. Αντιδράσεις και απαντήσεις. Video της έκρηξης

Στις 4:20 τα ξημερώματα της Κυριακής τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στις δεξαμενές πετρελαίου της Energean Oil στη Νέα Καρβάλη, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως μεταδίδει το kavalanews.gr, η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύκτια ενώ μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής σχεδόν από όλη την περιφέρεια βρέθηκε στο σημείο της φωτιάς. Μεγάλη ήταν και η αστυνομική δύναμη έξω από τις εγκαταστάσεις των πετρελαίων που απαγόρευε την προσέγγιση στο σημείο.

Το περιστατικό στα πετρέλαια αφορά σε δεξαμενή που περιείχε πετρελαιόνερα από πλύσεις που γίνονται κατά καιρούς στις δεξαμενές πετρελαίου. Είχε δηλαδή νερό και λάδι στην κορυφή. Το τελευταίο είναι αυτό που καιγόταν για ώρες.

Οι απολυμένοι των πετρελαίων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο έξω από το εργοστάσιο και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τους, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, ήταν αυτοί που καθοδήγησαν την Πυροσβεστική για την κατάσβεση, δίνοντας οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει και τι να αποφευχθεί.

Από την πλευρά της, η εταιρία υποστηρίζει ότι στην προσπάθεια των δυνάμεων της Πυροσβεστικής συνέδραμαν και οι επαγγελματίες πυροσβέστες που πλέον απασχολούν τα Πετρέλαια.

Η εταιρία έκανε γνωστό ότι ερευνάται εσωτερικά τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πυρκαγιά. Η Πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση και συγκεντρώνει στοιχεία.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε στο KavalaNews ότι έχουν συλλεχθεί τα πρώτα δεδομένα αλλά ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Video από τη στιγμή της Έκρηξης

“Αναδείχτηκαν τα κενά στην ασφάλεια του εργοστασίου – Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας”

Εργαζόμενοι: «Επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι ανησυχίες των εργαζομένων για τις εκπτώσεις που έγιναν στην ασφάλεια το τελευταίο διάστημα από τις επιλογές της εταιρίας» δηλώνει στο KavalaNews ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας Μανώλης Κελαϊδάκης

«Η έκρηξη και η πυρκαγιά στη δεξαμενή ελαιονέρων επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και τα λεγόμενα μας δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο και ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», συμπληρώνει. Αυτό που τονίζει ο κ. Κελαϊδάκης είναι ότι: «Αναδείχθηκαν τα κενά στην ασφάλεια από τις επιλογές της εταιρίας και πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μπορεί το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό να γυρίσει στη θέση του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του εργοστασίου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου εκείνη την ώρα υπήρχαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, αλλά εξηγεί πως: «το προσωπικό είναι μειωμένο από τότε που η εταιρία έκανε τις αλλαγές στα σχέδια αντιμετώπισης απροόπτων περιστατικών» Για το ενδεχόμενο η φωτιά να ήταν σε άλλο σημείο, ο κ. Κελαϊδάκης είπε: «Δεν θέλω να σκέφτομαι την περίπτωση είτε να ήταν σε άλλο σημείο είτε να κατέρρεε η δεξαμενή τί θα σήμαινε μία κινούμενη λάβα μέσα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις με όλα τα εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά που υπάρχουν εκεί»

Θ. Μουριάδης/Δήμαρχος Καβάλας: Αιχμές για τους ιδιοκτήτες της εταιρίας

Στα πετρέλαια βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης την ώρα που καταβάλλονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Ο κ. Μουριάδης εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τους λόγους που προκλήθηκε η φωτιά αλλά και για τον αν υπάρχουν όλα τα μέτρα ασφαλείας από τη μεριά της εταιρείας. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες της εταιρείας ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται διότι δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές ούτε των εργαζόμενων, ούτε των κατοίκων της περιοχής. Αυτό που μένει να δούμε είναι γιατί πήρε φωτιά η δεξαμενή»

T. Ελευθεριάδου: Είχα προειδοποιήσεις για τις καταγγελίες σε σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων

Η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου σημειώνει σε ανάρτησή της:

Η χθεσινή έκρηξη και πυρκαγιά σε δεξαμενή στα Πετρέλαια Καβάλας δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”.
Είχα επισημάνει τις σοβαρότατες καταγγελίες εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καταθέτοντας στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ερώτηση και αναφορά. Δυστυχώς, ο κ. Υπουργός δεν θεώρησε αναγκαίο να απαντήσει, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πολιτών της Καβάλας.
Πολύ σύντομα, θα επανέλθουμε με επίκαιρη ερώτηση. Εκεί, το αρμόδιο υπουργείο, θα υποχρεωθεί να απαντήσει.
Η απάντηση της εταιρίας

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου και περί τις 21.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε
δεξαμενή συγκέντρωσης πετρελαιωμένων νερών στις χερσαίες εγκαταστάσεις στη
Νέα Καρβάλη Καβάλας χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη οποιαδήποτε εργασία. Αμέσως
κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καβάλας και
γειτονικών περιοχών, οι επαγγελματίες πυροσβέστες που απασχολεί πλέον σε
μόνιμη βάση η Energean στις εγκαταστάσεις καθώς και οι εργαζόμενοι της εταιρείας
που κινητοποιήθηκαν για το συμβάν σύμφωνα με το επιχειρησιακό Σχέδιο Έκτακτης
Ανάγκης, η λειτουργία του οποίου όπως και όλων των συστημάτων ασφαλείας ήταν
υποδειγματική.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε οριστικά εντός τεσσάρων ωρών, περί τις 1.30 τα
ξημερώματα της Κυριακής 10 Απριλίου, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή
οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα στην ασφάλεια ή στο περιβάλλον. Η Energean θα
προχωρήσει στις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες για να εντοπίσει τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το περιστατικό, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.

Επιπλέον, θα ζητηθεί και ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη. Αξίζουν συγχαρητήρια στις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους επαγγελματίες πυροσβέστες και τους εργαζόμενους στην Καβάλα για την απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση. Η επίδοσή τους αποτελεί εγγύηση για την πορεία προς την ασφαλή επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί στον Πρίνο.

Πηγή: kavalanews.gr