Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, οργανώνει στην Ξάνθη από τις 1 έως και 17 Απριλίου 2022 το 16o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Η ΦΕΞ γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή και ευχαριστεί τα μέλη, τους συνεργάτες, τους φίλους και τους υποστηρικτές της. Αλλά φέτος τιμούμε και την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας – Πόντου και Ανατολικής Θράκης και στην Ξάνθη τη «μη ανταλλάξιμη» και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Με διπλό λοιπόν εορταστικό χαρακτήρα ας χαρούμε το φεστιβάλ η ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

«Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα δεκαέξι χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη.

Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής και πραγματοποιείτε σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) για τους μαθητές.

Και το φετινό πρόγραμμα επικεντρώνεται κι πάλι στην ανάγκη επικοινωνίας του φεστιβάλ με τους νέους. Έτσι εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ, σεμινάρια και ρεσιτάλ στα σχολεία. Αλλά και ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού και συναυλίες ολοκληρώνουν το πρόγραμμα».

Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ

Τομείς του φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

· Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικών (γνωριμία με μεγάλους συνθέτες & μικρές συναυλίες – περίπου 1000 μαθητές παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα)

· Συναυλίες ( το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 συναυλίες που αναδεικνύουν χώρους και δίνουν τη δυνατότητα στους μουσικόφιλους να παρακολουθήσουν τις συναυλίες)

· Συναυλίες για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων (Το φεστιβάλ στοχεύει στο νεανικό κοινό και κάθε χρόνο κάνει 2 με 3 συναυλίες στα αμφιθέατρα των σχολείων)

· Δράσεις στο μουσείο ( εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματική τη μουσική. «Μουσική στο μουσείο?», είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο μουσείο και δίνει τη δυνατότητα και στου μαθητές των νηπιαγωγείων να συμμετέχουν στο φεστιβάλ.)

· Διαλέξεις – προβολές και Ραδιοφωνικά αφιερώματα ολοκληρώνουν το 16ο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των συναυλιών συνοπτικά

10 Απριλίου | Ρεσιτάλ πιάνου | Λάμπης Βασιλειάδης

11 Απριλίου | Μουσική δωματίου, τσέλο και πιάνο | Δημήτρης Πάτρας και Μαριλένα Λιακόπουλου

12 Απριλίου | Συναυλία φοιτητών κατεύθυνσης πιάνου Ιονίου Πανεπιστημίου |Γιώργος Κυριαζίδης, Παναγιώτης Γαρμπής, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Γιάννης Αραμπατζόγλου, Αποστόλης Κωνσταντάκης

14 Απριλίου |Μουσική δωματίου για κιθάρα και φωνή | Σοφία Βασιλειάδου – Κωνσταντίνος Παλαιογιάννης