Με άρθρο του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης,τοποθετείται στο ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Αναλυτικά: 

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λοιπόν, η πρότασή μας πρέπει να είναι συνολική και να περιλάβει το ξεπάγωμα των τριετιών και την καταβολή του επιδόματος γάμου, διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από μόνη της δεν αποκαθιστά την αδικία απέναντι στη νέα γενιά.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώθηκαν  10 χρόνια από την έναρξη της μείωσης του κατώτατου μισθού από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, μετά την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της 28ης Φεβρουαρίου 2012, της  κυβέρνησης Παπαδήμου με στήριξη  της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

Το παραπάνω μέτρο δεν ήταν το μοναδικό αντεργατικό μέτρο της 6ης ΠΥΣ 2012.

Μεταξύ άλλων, παγώνουν οι τριετίες και περικόπτεται το επίδομα γάμου στους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα.

Έστω ένας εργαζόμενος που έτυχε να ξεκινήσει τον εργασιακό του βίο τον Μάρτιο του 2009. Αυτός ο εργαζόμενος μέχρι σήμερα δεν έχει δικαίωμα να πληρωθεί ούτε μία τριετία, αδιάφορο αν εργάζεται ήδη 13 χρόνια και υπό άλλες συνθήκες θα είχε συμπληρώσει 3 τριετίες, άρα θα είχε προσαύξηση στον μισθό του 30%, διότι κάθε τριετία αμείβεται με προσαύξηση 10% στον μισθό του κάθε υπαλλήλου στο ιδιωτικό τομέα (αντίστοιχα και στους εργατοτεχνίτες όπου κάθε τριετία υπολογίζεται με προσαύξηση 5% έως 6 τριετίες).

Η 6η ΠΥΣ του 2012 ορίζει ότι οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα μειωθεί κάτω από 10%. Ωστόσο,το ποσοστό αυτό παραμένει στο 14% περίπου σε ετήσια βάση.

Αυτή η διάκριση  έπληξε και πλήττει τους νέους και τις νέες, διότι όσοι από εμάς έτυχε να είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο του εργασιακού μας βίου το 2012, είχαμε ήδη συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις τριετίες και δεν υπήρξε μείωση στον μισθό μας σε σχέση με τις τριετίες.

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, της αποκατάστασης της αδικίας,η πρόταση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να είναι η εξής:

1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
2. Άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών
3. Καταβολή του επιδόματος γάμου  σε όλους τους εργαζόμενους, όπως ίσχυε πριν την 6η ΠΥΣ του 2012
4. Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών θα αναλάβουν την ευθύνη για τον καθορισμό του  κατώτατου μισθό και όχι η κυβέρνηση, με συλλογικές  διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Η νομοθέτηση αυτή θα αποκαταστήσει, εν μέρει, την αδικία που υπέστησαν οι νέοι και νέες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Η μισθολογική αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να  απαλλαγούν από την οικονομική εξάρτηση από το γονεϊκό περιβάλλον, αλλά και να διασφαλίσουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέσα σε ένα ωστόσο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Θα μπορούσε κάποιος να προβάλλει αντιρρήσεις που αφορούν το μισθολογικό κόστος, που θα είναι δυσβάσταχτο για τις μικρές επιχειρήσεις. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις  επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους θα πρέπει να είναι  για μια τριετία τουλάχιστον  το κράτος να καλύψει αυτή την αύξηση στο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει στήριξη τις εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας, όπως κάνουν τα προγράμματα της σημερινής κυβέρνησης (βλ. “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, αναστολή συμβάσεων εργασίας κ.λ.π.).

Σε μια χώρα με ένα γηρασμένο πληθυσμό, σε μια χώρα που πλήττεται από υπογεννητικότητα λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, της υποαμειβόμενης εργασίας   , είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσουμε την  αδικία απέναντι στις νέες και νέους εργαζόμενους, να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που θα ευνοούν την οικονομική αυτονομία τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λοιπόν, η πρότασή μας πρέπει να είναι συνολική και να περιλάβει το ξεπάγωμα των τριετιών και την καταβολή του επιδόματος γάμου, διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από μόνη της δεν αποκαθιστά την αδικία απέναντι στη νέα γενιά.

*Γρηγόρης Στογιαννίδης,  πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Καζίνο Θράκης, πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ