Την αποξήλωση και απομάκρυνση επικίνδυνων, καρκινογόνων, δομικών υλικών αμιάντου χωρίς μέτρα προφύλαξης και δίπλα σε παιδιά σε πάρκο της Ξάνθης κατήγγειλαν πολίτες το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο πάρκο πίσω από τη Νομαρχία Ξάνθης όταν εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρίας έφτασαν το μεσημέρι και ξεκίνησαν την αποξήλωση του στέγαστριου στο κιόσκι που υπάρχει, το οποίο αποτελείται από απαγορευμένες πλάκες ΕΛΛΕΝΙΤ . Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών οι εργασίες έγιναν την ώρα που το πάρκο ήταν γεμάτο με γονείς και παιδιά χωρίς τη λήψη μέτρων προφύλαξης για τα παιδιά και τους ίδιους. Επιπλέον, κατά την αποξήλωση οι πλάκες θρυματίστηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σκόνη που θα μπορούσαν να έχουν εισπνεύσει παιδιά και γονείς ενώ, οι πλάκες και τα επικίνδυνα υλικά εναποτέθηκαν στο φράχτη του πάρκου χωρίς κάποιο μέτρο προστασίας και προσβάσιμα από όλους.

Για την αφαίρεση και απομάκρυνση δομικών στοιχείων από αμίαντο, υπάρχει πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία τόσο για την προστασία των εργαζομένων όσο και του κοινωνικού συνόλου ενώ προβλέπεται αποκλειστικά για εξουσιοδοτημένο ειδικό συνεργείο με ειδικές στολές, με αυστηρές διαδικασίες για τη διαχείριση και μεταφορά τους σε εξουσιοδοτημένο αποδέκτη και απορρύπανση του χώρου με πιστοποιημένο εξοπλισμό.

Μετά τις καταγγελίες πολιτών και ενός δικηγόρου που εντόπισε το περιστατικό, επενέβη η αστυνομία που κατέγραψε το περιστατικό, έκανε σχετικές ερωτήσεις στο ιδιωτικό συνεργείο και διέκοψε τις εργασίες, αποκλείοντας το χώρο με ταινίες.

Καταγγελία Μελισσόπουλου

Για το θέμα έκανε σχετική ανάρτηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για επικίνδυνη προχειρότητα,  εργασίες σε ώρα αιχμής με παιδιά και γονείς στο πάρκο ενώ διερωτήθηκε αν υπήρχε άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για τις εργασίες.