Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη « Το χιόνι των Αγράφων» θα πργματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απρίλιου 2022 στις 19.30 στο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Δεκαοχτώ Φεβρουαρίου του 1948. Η ταξιαρχία Αόπλων Ρούμελης, υπό την αρχηγία του Γιώργου Γούσια, ξεκινά να μεταφέρει εφεδρείες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τη Βράχα προς τη Μακεδονία. Χίλιοι τριακόσιοι επίστρατοι από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και της Θεσσαλίας, απειροπόλεμοι, ανεκπαίδευτοι, δίχως ρουχισμό, τροφή και όπλα, διασχίζουν τον κάμπο των Φαρσάλων, πέφτουν στη λίμνη Κάρλα, περνούν τον Πηνειό, φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου, ανεβαίνουν στις κορυφές των Πιερίων και διαφεύγουν στη Μακεδονία, ενώ οι δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού τούς καταδιώκουν ανελέητα. Οι απώλειες είναι συντριπτικές. Στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το χιόνι των Αγράφων παρακολουθούμε τις τριάντα επτά μέρες της βασανιστικής πορείας τους.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Σπύρος Κιοσσές, ΕΔΙΠ ΝΕ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής Τ.Ε.Φ., Δ.Π.Θ., και ο Κωνσταντίνος Βλάχος φιλόλογος-γλωσσολόγος,υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης.Τη συζήτηση συντονίζει η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Δ.Π.Θ.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στο Δυτικό Πέλλας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.

Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Τρεις μνήμες και δύο ζωές, (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2005. Καλά μόνο να βρεις (νουβέλα), Κέδρος, 2006. Το παραμύθι του ύπνου (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2008. Αστοχία Υλικού (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2010. Ζώνη πυρός (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2014. Η ιδιωτική μου αντωνυμία (μικρά πεζά), Κίχλη, 2018. Έξοδα Νοσηλείας (μυθιστόρημα), Ενύπνιο, 2020. Το χιόνι των Αγράφων (μυθιστόρημα), Κίχλη, 2021.