Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Οργανώσεων Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Χρύσα, περιοχή όπου γίνονταν οι εκτελέσεις του έκτακτου στρατοδικείου Ξάνθης (1946- 49) ανήμερα της 70ης επετείου της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη.

Η εκδήλωση στην πλατεία της Χρύσας άνοιξε με ιστορικά στοιχεία από τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη, ακολούθησε η απαγγελία αποσπασμάτων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» κι έκλεισε με την πολιτική ομιλία του Κώστα Βογιατζή, μέλους της Ε.Π. ΑΜΘ του ΚΚΕ.

Ο Κ. Βογιατζής τόνισε:

«Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη τιμάμε μια ολόκληρη γενιά, οι οποίοι έμειναν αλύγιστοι μπροστά στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Τιμάμε τον ανιδιοτελή αγώνα και τη θυσία χιλιάδων απλών ανθρώπων που αναδείχθηκαν μέσα από τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, τα μπουντρούμια της δικτατορίας του Μεταξά, το μεγάλο αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, τη μεγαλειώδη ταξική εποποιία του ΔΣΕ, τις φυλακές και τις εξορίες, την πολιτική προσφυγιά, τους αγώνες ενάντια στη δικτατορία, και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και συνεχίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. …

Σήμερα που η εργατική λαϊκή οικογένεια στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, που η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βαθιά αντλούμε δύναμη και πολύτιμα διδάγματα από την ηρωική διαδρομή του Κόμματός μας για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά την πάλη του λαού και της νεολαίας για να βάλουν οι εργαζόμενοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις….

Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας είναι κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί αυτή η επιλογή σε κάθε εκδοχή της. Κάθε βήμα, κάθε κίνηση βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να συναντήσει τη μαζική εργατική – λαϊκή καταδίκη και αντίθεση με όλες τις μορφές και τους τρόπους. Απεμπλοκή σημαίνει συγκεκριμένα το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, μη παροχή υποδομών, στρατιωτικής στήριξης στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ανατολική Ευρώπη, σημαίνει κανένας στρατευμένος ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να μην συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ….

Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια να επιβληθεί εργασιακή ειρήνη από το κεφάλαιο, την εργοδοσία, την ώρα που μας σέρνουν στον πόλεμο! Την ώρα που οι επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων από τον πόλεμο αρχίζουν να γίνονται ορατές. Αυτοί κερδίζουν από την εμπλοκή, εμείς χάνουμε. Δεν βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, δεν κάνουμε «θυσίες όλοι», όπως δεν κάναμε πουθενά μαζί θυσίες, ούτε στην κρίση, ούτε στην πανδημία, ούτε στην ανάπτυξη. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπίσουμε τη ζωή μας από την επιδείνωση και τη μεγαλύτερη φτώχεια που φέρνουν ο πόλεμος και η εμπλοκή, η ακρίβεια. Τώρα είναι η ώρα που δεν πρέπει να περάσει η θέληση του κεφαλαίου να εντείνει την εκμετάλλευση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από αυτόν της σύγκρουσης, με την προσπάθεια να «πληρώσει ο λαός τον πόλεμο» σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Η επιτυχία της γενικής απεργία της 6ης Απρίλης και της απεργιακής συγκέντρωσης στην Κεντρική Πλατεία στις 11π.μ. απέναντι στην προσπάθεια του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού να περάσει κλίμα «τα κεφάλια μέσα, τώρα έχουμε πόλεμο» εξαρτάται και από το τι θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά από μας την επόμενη βδομάδα. Η λαϊκή πάλη άμεσα να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια…»

Ο Κ. Βογιατζής έκλεισε την ομιλία του με την ανάγνωση 45 ονομάτων εκτελεσμένων στον τόπο εκτελέσεων στην Χρύσα. Ονόματα που έχουν συγκεντρωθεί μέσα από την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Έπεσαν για τη ζωή» και εφημερίδες της εποχής. Όπως τόνισε: «Πρόκειται για μια ανολοκλήρωτη καταγραφή των εκτελεσμένων στον «συνήθη τόπο των εκτελέσεων» στο ρέμα της Χρύσας. Χρέος μας το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια όσο γίνεται πληρέστερη καταγραφή όσων εκτελέστηκαν στη Χρύσα, να συμβάλουμε στη συστηματική προσπάθεια του Κόμματος να αποτυπωθεί η ιστορική αλήθεια. Να αναδειχθεί η ιστορία των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, έτσι όπως την έγραψαν χιλιάδες αγωνιστές με το ίδιο τους το αίμα.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον τόπο των εκτελέσεων, όπου τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ άκουσαν μαρτυρία συντρόφου που ως παιδί τότε κατοικούσε στην περιοχή κι ήταν μάρτυρας των μεταφορών των εκτελεσμένων.