Αθωώθηκε από το δευτεροβάθμιο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ για διχαστικές δηλώσεις που έκανε δημόσια, το 2016.

Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη και δικάστηκε δια πληρεξουσίων δικηγόρων ενώ κηρύχθηκε αθώος για τη «διέγερση σε διχόνοια». Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα.

Σε πρώτο βαθμό, από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίδικη δήλωση έγινε στο συνέδριο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (Κ.Ι.Ε.Φ) που ιδρύθηκε για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Τον Ιούλιο του 2016, στην Κομοτηνή, ο ψευδομουφτής παρομοίασε τον πρόεδρο του κόμματος Αλή Τσαβούς με τον τουρκοκύπριο εθνικιστή ηγέτη του Ραούφ Ντεκτάς.

«Εγώ παρομοιάζω τον Αλή Τσαβούς με τον αείμνηστο Ντεκτάς! Μακάρι να γίνει ο Ντεκτάς της Θράκης!», ανέφερε ο κ. Μετέ από το βήμα του συνεδρίου.

Μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκε σε δίκη.

«Θεωρούμε νομικά ορθή την απόφαση του δικαστηρίου καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της “διέγερσης σε διχόνοια” και δεν προκλήθηκαν ταραχές, όπως προβλέπει ο νόμος, λόγω αυτής της δήλωσης», ανέφερε στο GRTimes ο συνήγορος υπεράσπισης, Ιωάννης Μπάρκας

Από το grtimes.gr