Την Τετάρτη 30 Μάρτη συνεχίζεται η δίκη της ΕΛΒΙΖ για το θάνατο του αδικοχαμένου εργαζόμενου Φώτη Γριβάκη, που συνέβη το Νοέμβρη του 2017, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε καζάνια του εργοστασίου.

H ταξική πορεία, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

Πρόκειται για ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», στα τόσα που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, με πιο πρόσφατο αυτό στα Γρεβενά όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις νέοι εργαζόμενοι. Είναι το αίμα με το οποίο ποτίζει η εργατική τάξη τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι το αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και συνολικά του συστήματος της εκμετάλλευσης, που απελευθερώνει την ασυδοσία της εργοδοσίας ώστε να λειτουργεί χωρίς να λογαριάζει τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς να παίρνει στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι το μόνο που έχουν να αντιτάξουν είναι η ενότητα τους, η αλληλεγγύη τους και ο αγώνας τους.

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 9:00 π.μ. και απαιτούμε:

  • Να καταδικαστεί η ΕΛΒΙΖ για το θανατηφόρο «ατύχημα»
  • Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας
  • Μαζικός αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα

Το ΠΑΜΕ  αναφέρει σχετικά:

Καλούμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 30 Μάρτη στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης. Αυτή τη μέρα συνεχίζεται η δίκη για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην ΕΛΒΙΖ το 2017 με νεκρό τον  συνάδελφο Φώτη Γριβάκη.

Η αστική Δικαιοσύνη δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά όταν βγάζει παράνομη μια απεργία, αλλά εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά όταν εκδικάζει εργατικά ζητήματα ή εργατικά ατυχήματα.

Από το  2017 και δώθε έχει προστεθεί θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ίδιο εργοστάσιο το 2020, ενώ  συνολικά στην Ξάνθη από τις αρχές του 2020 έχουν συμβεί μια σειρά εργατικά  ατυχήματα,  θανατηφόρα και μη, στο εργοτάξιο του Άκτωρα στο Δημάριο, Ντελιβεράδων στην άσφαλτο, στον Υποσταθμό της ΔΕΗ, του οικοδόμου υδραυλικού, όπως και μεταναστών Ξανθιωτών στην Αυστρία και στη Γερμανία, αλλά και ατυχημάτων στα Πλαστικά Θράκης, στη ΣΕΚΑΠ, εργαζόμενου της E-FOOD και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 

Καλούμε όλα τα σωματεία του νομού σε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 9π.μ. έξω από τα δικαστήρια Ξάνθης για να απαιτήσουμε την άμεση δικαίωση της οικογένειας του θύματος αλλά και της εργατικής τάξης του Νομού μας. 

Κλιμακώνουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην γενική απεργία στις 6 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου μας στις 11π.μ. στην Κεντρική Πλατεία