Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που δείχνει την Ξάνθη το 1898, ίσως η παλαιότερη σωζώμενη, δημοσιεύτηκε στο γκρουπ των παλιών φωτογραφιών. Δείχνει την απόψη της πόλης από το σημείο του σημερινού Ζήτα Παλάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ίδιο σημείο έχουν επίσης ληφθεί φωτογραφίες το 1901 και το 1904.

Ο Τάσος Τεφρωνίδης, αναφέρει σχετικά:

Άποψη της Ξάνθης του 1898, ανακαλύφθηκε από τον μέλος μας Makis Paltoglou σε τούρκικο site. Ο εντοπισμός του σημείο λήψης ήταν δύσκολος διότι δεν υπήρχαν αρκετά σημεία αναγνώρισης έκτος το μεγάλου κτηρίου που βρίσκεται στο κέντρο της φωτο που δεν είναι άλλο απο το κτήριο του οθωμανικού στρατοπέδου που βρισκόταν στον χώρο του σημερινού 1ο Γυμνασίου .

Ένα άλλο σημείο που αναγνώρισα είναι το ρέμα της Χρύσας (λίγο κάτω απο το κέντρο της φωτο)που φτάνει σκεπαστό πλέον μέχρι το ΖΗΤΑ ΠΑΛΛΑΣ και συνεχίζει ανοιχτό απο τις γραμμές και κάτω.Τελικά η λήψη πρέπει να έγινε εκεί που τελειώνει ο δρόμος του σταθμού με τα πλατάνια

Νεότερες φωτογραφίες στο ίδιο σημείο

Ελάχιστα νεότερες φωτογραφίες στο ίδιο σημείο (Λεωφόρος Σιδηροδρομικού Σταθμού) λίγο αφότου φυτεύτηκαν οι πελώριοι, σήμερα, πλάτανοι, έχουν επίσης δημοσιευτεί στο ίδιο γκρουπ.

To 1901:

To 1904: