Με αφορμή την ανάδειξη της υπόθεσης της πετρόκτιστης γέφυρας στις Σάτρες και των ζημιών που έχει υποσττεί, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσπάθεια του  Πέτρου Κονταρίδη να βιντεοσκοπήσει μια σειρά από γεφύρια της Θράκης, σε ένα οδοιπορικό.

Ο γνωστός αρχιτέκτονας κατέγραψε σε ανύποπτο χρόνο τα λιθόκτιστα γεφύρια της Θράκης, έργα ανώνυμων μαστόρων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η μουσική στο βίντεο είναι του Βαγγέλη Τσακίρη.

12 Γεφύρια της Ξάνθης διατηρητέα

Σημειώνεται ότι με βάση της σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1995, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία 12 πετρόκτιστα γεφυρια  στην ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης “διότι πρόκειται για ιδιόμορφες λαϊκές κατασκευές που είναι τόσο αρμονικά δεμένες με το επιβλητικό τοπίο ώστε μοιάζουν προέκτασή του και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για την εμπορική κίνηση και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων. Τα γεφύρια αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις μνήμες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και η διατήρησή τους επιβάλλεται” αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική απόφαση.

Τα γεφύρια αυτά, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στο βίντεο, είναι:

1. Γέφυρα στο 4ο χιλιόμετρο από την πόλη της Ξάνθης στον άξονα προς Σταυρούπολη – Εχίνο.
2. Γέφυρα Μονότοξη στο 5ο χιλιόμετρο από την Ξάνθη προς τον άξονα Σταυρούπολη – Εχίνο.
3. Γέφυρα του Πιλήματος.
4. Γέφυρα στο 8ο χιλιόμετρο από την Ξάνθη προς τον άξονα Σταυρούπολης.
5. Γέφυρα του Παπά στην Κοινότητα Ωραίου.
6. Γέφυρα του Ρέμματος.
7. Γέφυρα στο Κάτω Καρυόφυτο.
8. Τρεις Γέφυρες στην Κοινότητα Σατρών:
α) Στην είσοδο προς το χωριό Σάτρες.
β) Στον επάνω μαχαλά.
γ) Στην έξοδο του χωριού Σάτρες.
9. Γέφυρα στην Κοινότητα Μέδουσας.”