Ο “τελευταίος” μιας γενιάς πολύ σημαντικών πρωταγωνιστών των πιο ταραγμένων περιόδων της ελληνικής ιστορίας αλλά και μιας γενιάς σημαντικών Ξανθιωτών, ο δικηγόρος της Αθήνας Γιώργος Αποστολίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η πολιτική κηδεία του Γιώργου Αποστολίδη θα γίνει την Τετάρτη στο Μαρούσι και η ταφή του την Πέμπτη στην αγαπημένη του Ξάνθη.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Αποστολίδης

Ο Δικηγόρος Γιώργος Αποστολίδης είχε γεννηθεί το 1926 στην Ξάνθη.  Μετά την κατοχή, ως φοιτητής της Νομικής εντάχθηκε στην Αριστερά και στην ΕΠΟΝ.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου βρέθηκε κατηγορούμενος για την υπόθεση των “49 Επονιτών”, καταδικάστηκε σε θάνατο και φυλακίστηκε στις φυλακές Επταπυργίου μαζί με άλλους συναγωνιστές του, ανάμεσά τους ο μεγάλης ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, με τον οποίο παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του και τον μνημονεύει σε αρκετά έργα του.

Μετά τον εμφύλιο και την αμνήστευσή του, θα απελευθερωθεί, θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη Νομική, όμως δεν του επετράπη να ασκήσει τη δικηγορία στην Ξάνθη, λόγω των πολιτικών φρονημάτων του και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου κατάφερε μετά από 4 χρόνια άσκησης, να εργαστεί ως δικηγόρος, στο 1964. Είχε υπάρξει υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στην Ξάνθη, καταλαμβάνοντας 38% το 1958, χωρίς όμως να εκλεγεί, και του ΠΑΜΕ το 1961. Ανέκτησε τα πλήρη πολιτικά του δικαιώματα το 1974 και έκτοτε  παρέμεινε μάχιμος δικηγόρος αλλά και υπεραπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν επίσης αρθρογράφος  και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον 20ο αιώνα, παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες από τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς.

Είχε μεγαλώσει στην Ξάνθη μαζί με το συνομίληκό του Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο συνέχισαν να έχουν σχέσεις στην Αθήνα. Ο Γιώργος Αποστολίδης διατηρούσε απόλυτη πνευματική διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής του αλλά και στενούς δεσμούς με την Ξάνθη,  παρακολουθούσε ανελιπώς τα πολιτικά δρώμενα ενώ κάθε καλοκαίρι διέμενε στο σπίτι του στην Ξάνθη, στην οδό Ανδριανουπόλεως.