Τα κουτούκια της παλιάς Ξάνθης δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό τους. Άλλωστε συνηγορούν το περιβάλλον, τα σοκάκια, η ατμόσφαιρα, η ιστορία που τα πλαισιώνει.
Τα περισσότερα στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά, οικίες και μικρομάγαζα του παρελθόντος, απ’ την “χρυσή εποχή του καπνού” της Ξάνθης. Εκτός από ωραίο περιβάλλον και διακόσμηση, περιλαμβάνουν κι εκλεκτούς μεζέδες στο μενού τους.
Η γαστρονομία της πόλης έχει φτάσει πολύ μακριά και τα θετικά σχόλια συμβαδίζουν μαζί με τα διάσημα γλυκά της Ξάνθης.
“Ναυαρχίδα” της Πολίτικης κουζίνας είναι η Παλαιά Πόλις που θα την βρείτε γύρω απ’ την πλατεία Αντίκα, ενώ λίγο παραπάνω είναι το Mezebar (σοκάκι Φ.Αμοιρίδη) που ξεχωρίζει για το προσεγμένο περιβάλλον του. Στη συνέχεια της διαδρομής είναι Amaltheia Xanthi , με όμορφη αυλή στο στενό της Μαυρομιχάλη. Γραφικά ταβερνάκια θα βρείτε και στη “γειτονιά του Μάνου Χατζιδάκη” , όπου σας περιμένουν η Ταβέρνα ο Ζέφυρος και το οινο-μαγειρείο 41 (φωτο)

Από τις Αλλιώτικες Προτάσεις
(φωτο D. Totief)