Σε βασικό θέμα συζήτησης στην πόλη έχει αναχθεί το ζήτημα της σύλληψης των δύο ανήλικων για την υπόθεση των 63 διαρρήξεων σε λίγες μέρες, που αφορούν σε 48 αυτοκίνητα, 7 φορτηγά και 8 επιχειρήσεις της Ξάνθης.

Οι δύο ανήλικοι δράστες που συνελήφθησαν από την αστυνομία οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ξάνθης, από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων είναι και η ανελιπής φοίτηση σε σχολείο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική και τα φαινόμενα καθημερινά.

Οι δύο ανήλικοι δράστες ανήκουν σε συμμορία περίπου 10 ατόμων που είναι υπεύθυνα για εκατοντάδες διαρρήξεις, βανδαλισμούς και κλοπές κάθε μήνα ενώ πέρα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε με την αυτόφωρη διαδικασία υπάρχουν δεκάδες άλλες σε εξέλιξη που αφορούν τον ίδιο πυρήνα ατόμων, που είναι “γνωστοί στις αρχές”.

Όπως επισημαίνεται, παρότι η Αστυνομία της Ξάνθης έχει εξακριβώσει την ταυτότητα και έχει ταυτοποιήσει της δράση τους, οδηγώντας τους στη δικαιοσύνη, αυτοί αφήνονται ελεύθεροι. Ως αντεπιχείρημα προβάλεται η έλλειψη κοινωνικών και προνοιακών υποδομών που θα δρα προληπτικά, η μεγάλη συσσώρευση κρατουμένων στο μοναδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων της χώρας και οι καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα οι δράστες λειτουργούν, ουσιαστικά, ανενόχλητοι.

Η δράση τους σε μια μικρή πόλη πλήττει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και διογκώνει τις ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον του συνοικισμού Δροσερού, από όπου προέρχονται οι δράστες και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Προφανώς και η λύση δεν είναι εύκολη αλλά πλέον τόσο οι άνθρωποι της Αστυνομίας όσο και οι πολίτες “σηκώνουν τα χέρια” για αυτό το το ειδικό φαινόμενο της Ξάνθης.