Καθώς ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πετεινού, μειώνεται, καταγράφονται στη δημόσια σφαίρα κατηγορίες ότι η υπόθεση υπήρξε “στημένη” για τη δημιουργία εντυπώσεων και με στόχο τη δημοτική αρχή.

Η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει δεν έχει χαρακτηριστικά κομματικής αντιπαράθεσης καθώς απασχολεί κυρίως το συντηρητικό χώρο και τον τοπικό τύπο, με την κατηγορία είναι ότι πρόκειται για μια ανύπαρκτη υπόθεση που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και ενέπλεξε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, φέρνοντας τις ελληνικές αρχές σε θέση απολογούμενου, όπως ανέφερε η εφημερίδα Φωνή της Ξάνθης.

Παράλληλα στην εφημερίδα “Θράκη” υπήρξε δημοσίευμα που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε ήδη καθαριστεί και καλλωπιστεί υπό την επίβλεψη των τοπικών θρησκευτικών παραγόντων πριν από δύο χρόνια και δημοσιεύει  φωτογραφίες και αναρτήσεις του Βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος ευχαριστούσε τη δημοτική αρχή για την άμεση παρέμβασή της με αίτημα της οικείας βακουφικής επιτροπής στο σημείο.

Της θέσης αυτής υπεραμύνθηκε και ο Δήμαρχος Αβδήρων κάνοντας λόγο για προεκλογική ευαισθησία πολιτικών του αντιπάλων, καθώς η δημοτική αρχή βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τις πρώτες μέρες. Τέλος, οι κατηγορίες για προσχεδιασμένη υπόθεση, μνημονεύουν τις συζητήσεις που υπήρξαν το προηγούμενη διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο, και το αίτημα παραχώρησης που διατυπώθηκε, θεωρώντας ότι αποτέλεσαν μέρος της προετοιμασίας της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα που έχει ξεσπάσει είναι πρωτόγνωρη καθώς δεν είναι αρκετά ευδιάκριτο, ποιοι βρίσκονται στις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης.