Μια νέα κίνηση, που φαίνεεται να βρίσκεται ανάμεσα στους προεδρικούς και την Ομπρέλα, και εκφράζει τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι συνιστά το κείμενο που υπογράφουν 100 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργοί και άλλα μέλη, άνάμεσά τους 6 ξανθιώτες με πιο γνωστό τον πρώην Υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη και άλλα στελέχη από την Κομοτηνή και την Καβάλα.
Η «κίνηση των 100» όπως ατύπως ονομάστηκε, επιχειρεί να μπει «σφήνα» στον κομματικό διπολισμό και να παίξει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στους προεδρικούς και την «Ομπρέλα».
Το tvxs.gr αναφέρει σχετικά:
Στην νέα κίνηση, που δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τάση, μετέχουν ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, ο νομικός και αδελφός του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Τζανακόπουλος, και πολλά στελέχη της νεώτερης γενιάς. Η συγκρότησή της είχε, κατά τις πληροφορίες, την έγκριση του ίδιου του Αλεξη Τσίπρα και η πρώτη εμφάνισή της έγινε με την κατάθεση ενός κειμένου 6 + 6 προτάσεων στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξέγεται μέσω της «Αυγής».
Το κείμενο συνυπογράφουν εκατό στελέχη κυρίως για συμβολικούς λόγους – σύμφωνα με τους υπογράφοντες συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι – και το προσκλητήριό τους εστιάζει στην «νέα αρχή» που θα οδηγήσει στην «πολιτική ανατροπή».
Οι «100» τάσσονται υπέρ της πρότασης Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, είναι επίσης υπέρ του μετασχηματισμού και του ανοίγματος του κόμματος, ταυτόχρονα όμως υπερασπίζονται το δικαίωμα στην διαφωνία και παίρνουν απόσταση από τις προσωπικές επιθέσεις.
«Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος δεν ανταποκρίνεται στους στόχους μας. Η προβληματική κοινωνική γείωση είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι».
Αυτό που μεταμορφώνει το κόμμα σε μία γραφειοκρατική δομή και ταυτόχρονα στενεύει τον προγραμματικό του ορίζοντα. Το πρώτο που οφείλουμε να αλλάξουμε είναι η υποτίμηση της παρέμβασης στους κοινωνικούς χώρους: Στην αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις. Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται σε αυτό που θα λέγαμε “φυσιογνωμία του μέλους”. Χρειαζόμαστε κόσμο που είναι κοινωνός της αντιπαράθεσης όχι μόνο στις μεγάλες κεντρικές μάχες, αλλά και στα “μικρά” και “καθημερινά”», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο θέσεων.
Απαντώντας, δε, στην κριτική της «Ομπρέλας» για «αντιγραφή μοντέλου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν: «Δεν υποτιμάμε καθόλου τον κίνδυνο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα”. Η απάντηση όμως σε αυτό το αρνητικό ενδεχόμενο θα κριθεί κυρίαρχα από τη σχέση μας με την κοινωνία».
Η πρόθεση να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» ανάμεσα στις σκληρά αντίπαλες τάσεις αποτυπώνεται και στο σημείο του κειμένου θέσεων που υπερασπίζεται την κουλτούρα ανοιχτού διαλόγου και δημοκρατικών διαφωνιών εντός ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σήμερα», γράφουν, «έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα· τη λειτουργία ενός κόμματος με ανοιχτό διάλογο και κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη διαφωνία. Αυτή η κουλτούρα είναι πηγή δύναμης αλλάκαι αυτοπεποίθησης. Αποτελεί όμως και ένα στοιχείο της πολιτικής μας αντίληψης που δεν είναι δεδομένο αλλά χρειάζεται να το προστατεύσουμε. Ακριβώς επειδή η συντροφικότητα κρίνεται στη διαφωνία οφείλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η πολιτική διαφωνία και κριτική όσο αυστηρή και αν είναι, παραμένει δικαίωμα κάθε μέλους. Οι προσωπικές επιθέσεις όμως όχι».
Τα νεώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην κίνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα, στο πρόβλημα της στέγασης και στις προκλήσεις για την νέα γενιά. Την κίνηση στηρίζει, κατά τις πληροφορίες, και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όμως δεν υπέγραψε το κείμενο θέσεων λόγω του θεσμικού του ρόλου.