Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επιθεώρησαν την Δευτέρα το εργοτάξιο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) κοντά στην Κομοτηνή. Η Λένα Μπορισλάβοβα, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Πέτκοφ, ήταν επίσης εκεί ενώ τους υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία του έργουΤην περασμένη εβδομάδα, ο Πέτκοφ επιθεώρησε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού κοντά στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, στη νότια Βουλγαρία.

Ο διασυνδετήριος αγωγός θα συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο γειτονικών χώρων, παρέχοντας έτσι πρόσβαση στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά από νέες πηγές φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 182 χλμ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος. Θα περάσει από τους δήμους της Στάρα Ζαγόρα, του Χασκόβου, του Ντιμίτροβγκραντ και του Κάρτζαλι και, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, θα επιτρέψει τη γενικευμένη χρήση φυσικού αερίου από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η φυσική υποδομή ήδη λειτουργεί και βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμή υδροστατικής πίεσης. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι έγιναν περισσότερα τους τελευταίους τρεις μήνες από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο».

Όπως δήλωσε, η ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ σημαντική για τη Βουλγαρία γιατί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας φυσικού αερίου σημαίνει χαμηλότερες τιμές και χαμηλότερη πίεση των τιμών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το αζερικό φυσικό αέριο θα ρέει μέσω του διασυνδετήριου αγωγού τον Σεπτέμβριο.

Ο Πέτκοφ πρόσθεσε ότι αν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακοπούν, η Βουλγαρία είναι έτοιμη έχοντας τρεις επιλογές. Ο διασυνδετήριος αγωγός μπορεί να φέρει στη Βουλγαρία τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, όσο η συνολική κατανάλωση της χώρας. Υπάρχουν επίσης οι συνδέσεις μέσω της Νέας Μεσημβρίας και μέσω της Τουρκίας. «Δεν θα κόψουμε τη Gazprom κατ’ αρχήν, δεν έχουμε τέτοια σκέψη, αλλά όταν μπούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε περισσότερα από ένα χαρτί στο χέρι», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ