Καταργήθηκε πλέον και επισήμως ο φορέας διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης. Ο Πρόεδρος, από το 2014, Σταύρος Κεχαγιόγλου με επιστολή του σημειώνει:

Με την δημοσίευση του ΦΕΚ (1056/10-3-2022) καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ)» και ενσωματώνεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Αυτό σημαίνει, πέρα των άλλων συνεπειών, ότι καταργείται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΔΟΡ και κατά συνέπεια παύει η θητεία μου ως Προέδρου. 

Ανέλαβα την Προεδρία του ΦΔΟΡ σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μου ήταν τεράστιες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές μας και η αποτελεσματικότητα μας, τόσο με την οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και την πανδημία. Παρόλα αυτά ο Φορέας μας συνέχισε δυναμικά το έργο του, με περιορισμένα μέσα αλλά με πείσμα, με ρίσκο και κατάφερε να μην λυγίσει, κατάφερε να σταθεί όρθιος. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργήσαμε με αρχές, με αξίες και διαφάνεια. Όλα όσα καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα του σωστού προγραμματισμού, της καλής οργάνωσης, της συλλογικής προσπάθειας αλλά και της σκληρής δουλειάς όλων. Διοίκηση και εργαζόμενοι είχαμε έναν κοινό στόχο και δώσαμε έναν ωραίο αγώνα συλλογικά και συντεταγμένα. Εργαστήκαμε με εξωστρέφεια και καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, την αποδοχή από τη τοπική κοινωνία. Από τον Μάιο του 2020 που ψηφίστηκε ο Ν 4685/2020, λειτουργούσαμε με ημερομηνία λήξης παρόλα αυτά δεν τα παρατήσαμε μέχρι και σήμερα. Πετύχαμε με λίγα να κάνουμε πολλά και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του ΦΔΟΡ και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε.

Έτσι, υλοποιήσαμε πλήθος διαχειριστικών και αναπτυξιακών δράσεων, εφαρμόσαμε καινοτόμα προγράμματα, υλοποιήσαμε και συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα, παραδώσαμε σε λειτουργία ένα σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης, παραδώσαμε οπτικοακουστικό υλικό, σύντομα θα παραδοθεί ο προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ προαύλιος «εκθεσιακός» χώρος της έδρας του ΦΔΟΡ, έχει δημοπρατηθεί η δημιουργία εφαρμογής (android και iOS) για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες για την ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην επιστημονική έρευνα και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του ΦΔΟΡ, επίκειται η διοργάνωση συνεδρίου για την προσβασιμότητα στο άμεσο μέλλον, και πολλά άλλα.

Και όλα αυτά με μια χούφτα προσωπικό (10 άτομα).

ΒΑΛΑΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ… ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ!

Προβαίνοντας σε έναν προσωπικό απολογισμό της θητείας μου, θεωρώ ότι υπηρέτησα ως Πρόεδρος με υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και κυρίως με ανιδιοτέλεια. Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, χειρίσθηκα με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και θεωρώ ότι έδωσα τις πρέπουσες λύσεις. Εκπροσώπησα επάξια το ΦΔΟΡ σε κάθε μορφής εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, επιτροπές κτλ εκφράζοντας άποψη με αποτέλεσμα ο λόγος μας να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αισθάνομαι βαθιά υποχρέωση, αποχαιρετώντας, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσους συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστώ από καρδιάς το προσωπικό του ΦΔΟΡ, στο βαθμό που αναλογεί στο καθένα, για την εξαιρετική συνεργασία, για την υπεύθυνη, συνεπή, και άοκνη προσφορά του. Μαζί δουλέψαμε σκληρά ατέλειωτες ώρες, νιώσαμε χαρές αλλά και πίκρες. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους!

Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια της θητείας μου, στο βαθμό που αναλογεί στο καθένα, για τη γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία την οποία καλλιεργήσαμε και αναπτύξαμε από κοινού όλα αυτά τα χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων ήταν ομόφωνες.

Ευχαριστώ από καρδιάς, όλους όσους δείξατε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μου δώσατε την ευκαιρία να υπηρετήσω με αγάπη και πάθος το Εθνικό Πάρκο από την θέση του Προέδρου.

Ευχαριστήσω θερμά όλους τους εξωτερικούς µας συνεργάτες που συνέβαλλαν µε κάθε τρόπο στην επίτευξη του έργου του ΦΔΟΡ.

Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες, τις τοπικές αρχές και τους φορείς που στήριξαν με πολλούς τρόπους το έργο του ΦΔΟΡ. 

Ευχαριστώ επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καλή συνεργασία που είχαμε και την στήριξη που παρείχαν στο έργο μας.

Δεν ξέρω αν κλείνει ένας κύκλος και αν ανοίγει ένας άλλος κύκλος ή είναι μια παύση, αυτό θα το δείξει το μέλλον. Αυτό που ξέρω είναι ότι αφήνω ένα κομμάτι της καρδιάς μου στο ΦΔΟΡ…. 

Φεύγω με το ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, πλουσιότερος σε γνώσεις, εμπειρίες και σίγουρα απίστευτα ωριμότερος. Παραμένω όμως ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

Έχοντας πάντα στο νου και στην καρδιά μου το όραμα για ένα καλύτερο Εθνικό Πάρκο, ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ όσο αφορά τις εξελίξεις που αφορούν το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης τις οποίες θα παρακολουθώ στενά.

Ως απερχόμενος Πρόεδρος κάνω δημόσια έκκληση να αγωνιστούμε και να διαφυλάξουμε το Εθνικό Πάρκο «ως κόρη οφθαλμού»!!!

Η ζωή είναι ένας αγώνας….

Δρ Κεχαγιόγλου Σταύρος

Πρόεδρος ΦΔΟΡ