Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την έναρξη κατασκευής χώρου αναψυχής από το Δήμο Αβδήρων Ξάνθης πάνω σε παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο του 17ου αιώνα στον οικισμό του Πετεινού.

Μετά την επίσκεψη του εκτελώντα χρέη τοποτηρητή της Μουφτεία Ξάνθης και των δύο μειονοτικών βουλευτών,  το σημείο επισκέφθηκαν συνεργεία τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών για ρεπορτάζ καθώς το θέμα παίρνει διαστάσεις. Οι δύο βουλευτές μάλιστα έχουν απευθυνθεί στην Εισαγγελία της Ξάνθης προκειμένου να επιληφθεί για το ζήτημα.

Παρέμβαση Γεν.Γραμματέα Θρησκευμάτων

Μετα τις δηλώσεις καταδίκης διαφόρων παραγόντων, το απόγευμα υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από τον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο σεβασμός προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Θράκη.”

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι μπουλντόζες ισοπεδώνουν έκταση παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό του Δήμου Αβδήρων. Με ανακοίνωσή της η Μουφτεία Ξάνθης και φωτογραφία του εκτελώντα χρέη τοποτηρητή Χεμσερη Νεζντεν, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την κατασκευή χώρου αναψυχής από το Δήμο Αβδήρων πάνω σε παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Αναλυτικά:

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Αβδήρων ξεκίνησε εργασίες για κατασκευή χώρου αναψυχής, πάνω σε παλιό Μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή του Πετεινού. Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν στο καλό κλίμα που οικοδομούν τόσα χρόνια χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην περιοχή μας. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Πολιτεία να παρέμβει για να αποκαταστήσει το λάθος των τοπικών αρχών.

Δήλωση Ζεϊμπέκ. Βεβήλωση νεκροταφείων του 17ου αιώνα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Ζεϊμπέκ με δήλωση του:

Η δημοτική αρχή του Δ. Αβδήρων προέβη σήμερα σε μια πρωτοφανή ενέργεια βεβήλωσης του παλαιού Μουσουλμανικού Νεκροταφείου στον οικισμό του Πετεινού, με σκοπό να μετατρέψει το οικόπεδο σε χώρο αναψυχής. Τα μνήματα που βεβηλώθηκαν χρονολογούνται περίπου από τον 17ο αι. και είναι άμεσα συνεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά μας. Ήδη ενημερώσαμε τον αρμόδιο Εισαγγελέα και ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το έγκλημα και να λάβουν τις κατάλληλες πρωτουβουλίες για την αποκατάσταση του χώρου.

Επιστολή Μπαράν σε Κεραμέως-Βορίδη

Λίγο αργότερα, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ  Μπαράν Μπουρχάν, κοινοποίησε επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών:

κ. Υπουργοί,

με βαρύτατη θλίψη ενημερώθηκα πως σήμερα το πρωί και περί ώρα 06:30, μπουλντόζες εισήλθαν σε χώρο όπου υπήρχε παλιό νεκροταφείο μουσουλμάνων κατοίκων, στον οικισμό Πετεινός του Δήμου Αβδήρων του Ν. Ξάνθης. Με αίτημα τον καθαρισμό του εν λόγω χώρου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ως πάρκο αναψυχής για νέους και χωρίς καμία περαιτέρω σύμφωνη απόφαση εκ μέρους του νομίμως συσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων, προχώρησαν στην πλήρη καταστροφή του ιερού αυτού τόπου αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. 

Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε θρησκευτική αντίληψη δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς μας πως ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων. Η υποχρέωση αυτή είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και είναι ανεξάρτητη από φυλή, χρώμα, πολιτισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις. 

Αλλά όπως φαίνεται,  στον Δήμο Αβδήρων επικρατούν άλλα ήθη και άλλοι νόμοι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τις πολιτισμένες κοινωνίες άλλων πόλεων αφού μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι δεν τους σεβάστηκε είναι ίσως η τραγικότερη διαπίστωση αυτής της καταστροφής και η πλέον λυπηρή απόδειξη της κρίσης αξιών που περνά η Ελλάδα.